Josep Borrell a efectuat o vizită neanunțată la Odesa și a înregistrat o adresare din catedrala avariată

30 09 Ф 2

El și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și a subliniat necesitatea unei păci juste.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a sosit sâmbătă, 30 septembrie, într-o vizită neanunțată în orașul Odesa, unde a vizitat Catedrala Schimbarea la Față a Domnului, avariată de o rachetă rusească, comunică „Dzerkalo tyjnia”.  Borrell a scris despre acest lucru pe X (Twitter). El a menționat că Odesa este un oraș foarte frumos, cu rădăcini culturale și istorice. Potrivit diplomatului, acesta ar trebui să fie pe prima pagină a ziarelor pentru cultura, spiritul, frumusețea și istoria sa, dar în prezent este în atenția presei din cauza bombardamentelor constante ale Rusiei asupra arhitecturii și infrastructurii portuare.

„Am fost martor la consecințele acestui război, la modul în care Ucraina și Odesa plătesc un preț ridicat pentru el. Acesta este un mare exemplu al modului în care Rusia încearcă să distrugă Ucraina”, a declarat Borrell în timp ce vizita Catedrala Schimbarea la Față a Domnului.

Reprezentantul UE a reamintit că, în urmă cu un an, Rusia a „anexat” ilegal părți din patru regiuni ucrainene – Herson, Zaporijjia, Donețk și Luhansk – după ce a anexat Crimeea în 2014.

Borrell a dat asigurări că Uniunea Europeană va sprijini țara noastră în lupta sa pentru restabilirea integrității teritoriale și stabilizarea zonelor afectate. Este vorba despre asistență militară, economică, politică și diplomatică. Scopul este de a stabili o pace justă, păstrând în același timp integritatea teritorială și independența Ucrainei. „Ucraina are tot dreptul de a se apăra împotriva agresiunii rusești și de a-și recăpăta controlul deplin asupra teritoriului său. UE va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat diplomatul european.

Reamintim că Catedrala Schimbarea la Față a Domnului, cea mai mare biserică ortodoxă din oraș, a fost distrusă în timpul unui atac masiv cu rachete asupra orașului Odesa la 23 iulie. Acolo a izbucnit un incendiu.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий