Josep Borrell: „Societățile europene nu-și pot permite să obosească de război”

David SASSOLI - EP President meets with Josep BORRELL - Spain’s Minister for Foreign Affairs and appointed as High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy

În cadrul unei conferinţe de presă, precedată de şedinţa Consiliului UE, şeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că societățile europene nu-și pot permite să obosească de război, pentru că tocmai pe aceasta mizează Putin. „Sunt sigur că Putin mizează pe oboseala democratică. Sunt sigur de asta. El crede că democrațiile sunt slabe, știrile sunt acoperite de alte știri… Dar nu. Societățile europene nu-și pot permite oboseala”, a accentuat el, citat de „Evropeiska pravda”.  Potrivit lui Josep Borrell, guvernele statelor membre ar trebui să continue să susţină deciziile pe care le-au luat, având în vedere sancțiunile care au fost deja impuse.

„Ei au decis să introducă măsuri restrictive împotriva economiei ruse și trebuie să le îndeplinească. Și trebuie să mențină presiunea asupra economiei ruse, conştientizând că o reglementare miraculoasă nu se va întâmpla. Dar trebuie să facem acest lucru în același mod în care continuăm să oferim sprijin militar”,  a explicat Borrell.

Cu câteva zile înainte de întâlnirea miniștrilor de Externe, Premierul ungar Viktor Orban a criticat politica de sancțiuni a UE. „La început am crezut că doar ne-am împușcat în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat în plămâni și ea se sufocă”, a spus Orban.

Cu toate acestea, Borrell a respins astfel de afirmaţii și a acuzat criticii că lucrează cu informații false. El a dat un exemplu de astfel de mesaje, în special, că embargoul petrolului a dus la o creștere a prețului la petrol. Prețul la petrol a scăzut după adoptarea embargoului și este acum la același nivel ca înainte de începerea războiului rusesc împotriva Ucrainei, a remarcat şeful diplomaţiei UE.

După cum s-a comunicat, miniștrii de Externe ai țărilor Uniunii Europene au convenit luni asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în care  nu există restricții suplimentare privind furnizarea de agenţi energetici.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий