La Bălcăuți, la iarmarocul de toamnă…

Screenshot_3

Duminică, 13 septembrie, în această localitate din raionul Noua Suliță va avea loc iarmarocul bunei dispoziții.

Domnul Igor Sainciuc, directorul Casei de cultură din localitate, demult visa la o sărbătoare nemaipomenită pentru întregul sat. Vatra jocului din centrul Bălcăuțiului se potrivește de minune și pentru un iarmaroc. Este o idee minunată și dl Igor Sainciuc a găsit susținere din partea colegilor, conducerii satului și a Comunității Teritorial Unite. S-a decis ca duminica aceasta, 13 octombrie, la Bălcăuți să se desfășoare primul iarmaroc în istoria acestei localități nouăsulițene.

– Cred că va fi o sărbătoare de neuitat pentru întregul sat, speră domnul Igor. Vor participa satele care fac parte din Comunitatea Mămăliga, am invitat oaspeți de la Tărăsăuți, Marșinți, Dinăuți. Fiecare localitate va avea cortul său, unde vor propune participanților la iarmaroc bucatele lor tradiționale, iar pe scenă vor fi invitați artiștii amatori ai acestor localităţi. Dar și gazdele nu vor rămâne în urmă. Gospodinele de la Bălcăuți vor înfunda cuptoarele, iar gospodarii vor pregăti vin ales.

Am avut o intenție frumoasă: să-i primim la Bălcăuți pe solii a doua sate cu același nume – din satul Bălcăuți din România și din satul Bălcăuți din Moldova. Să ne împrietenim și să punem la cale o colaborare spre binele și prosperarea localităților noastre. Delegația din Bălcăuți, România, va sosi, iar invitații din Moldova ne-au răspuns că de data aceasta nu pot participa din simplul motiv că sunt într-o campanie electorală: se pregătesc de alegeri locale. Dar ne-au asigurat că vor participa neapărat la anul viitor. Iarmarocul de toamnă de la Bălcăuți este sortit să se bucure de mare succes, fiindcă este pus la cale de oameni dornici să facă ceva interesant și util pentru localitatea lor. În afară de aceasta, el urmează să pună piatra de temelie a unei noi și minunate tradiții.

Добавить комментарий