La baza aeriană de la Fătești, România, piloții ucraineni se vor antrena pe F-16

13 11 Ф 1

Luni, 13 noiembrie, în România a fost inaugurat un Centru de pregătire pentru piloții de F-16 la baza aeriană de la Fătești, la 100 kilometri de București. La ceremonia de deschidere au participat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, și ministrul olandez al Apărării, Kaysa Ollongren, transmite Audiovizualul public ucrainean.

Baza nu doar că va pregăti piloți de la zero, ci va oferi și cursuri de perfecționare, a declarat  șeful centrului de pregătire. „Vor fi 16 programe de pregătire. Acest lucru va fi valabil și pentru Ucraina. Este prima colaborare între guvernul român și cel olandez. Cu toții vrem să păstrăm securitatea colectivă”, a declarat Kathleen Kavalek, Ambasadorul SUA în România.

Piloții români vor începe antrenamentele pe 14 noiembrie, în timp ce data pentru ucraineni nu a fost încă anunțată.

Olanda va pune la dispoziție între 12 și 18 avioane de vânătoare pentru pregătirea piloților ucraineni și români.

În ceea ce privește transferul de F-16 în Ucraina, potrivit ministrului olandez al Apărării, este nevoie de anumite infrastructuri și de alte lucruri. În special, aprobarea Statelor Unite, deoarece acestea sunt fabricate în SUA. Anterior s-a aflat că 5 avioane de luptă F-16 au zburat din Olanda în România. Piloții ucraineni se vor antrena pe ele.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий