Forumul a fost organizat de Administraţia Militară Regională Cernăuți, în cooperare cu Oficiul guvernamental de promovare a investițiilor UkraineInvest și cu Proiectul de investiții pentru reziliența afacerilor USAID, ca parte a seriei de evenimente analitice pentru business FIT for Ukraine, destinate întreprinderilor interesate de reconstrucția Ucrainei.
La eveniment au fost prezenți peste 200 de participanți: reprezentanți ai Administrației Militare Regionale Cernăuți, ai guvernului, fermieri, companii de procesare, producători de produse finite și companii care vând produse agricole pe rafturile retailerilor naționali și internaționali.
La forum au participat, de asemenea, reprezentanți ai Agenției Poloneze pentru Investiții și Comerț (PAIH), companii germane și românești care activează în industria de prelucrare a fructelor și legumelor, precum și companii străine interesate să investească în Ucraina.
În regiunea Cernăuți își desfășoară activitatea aproximativ 200 de companii cu capital străin din 28 de țări. Bucovina se află pe primul loc în Ucraina în ceea ce privește producția de fructe și fructe de pădure. Pentru a sprijini micii producători și industria în ansamblu, este necesară înființarea unor instalații de recoltare și prelucrare a fructelor și a boabelor. Acest lucru va face posibilă formarea unor loturi mari de produse, prelucrarea și vânzarea acestora, extinzând piața de desfacere, inclusiv în țările UE.
„Regiunea Cernăuți este o regiune de frontieră și încercăm să folosim acest aspect pentru a ne dezvolta economia. Avem oportunități de a crește exporturile, de a extinde rutele logistice și de a atrage investiții în sectorul agricol al regiunii, în special în industria de prelucrare. Ponderea exporturilor de produse agricole și de prelucrare a alimentelor este de 43,8% din totalul exporturilor de bunuri din regiunea Cernăuți. Lucrăm pentru a ne asigura că această cifră continuă să crească. Susținem producătorii noștri agricoli și creăm condiții pentru dezvoltarea unor domenii promițătoare ale sectorului agricol”, a declarat Aliona Atamaniuk, prim-adjunct al șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți.
În cadrul forumului au avut loc întâlniri și negocieri între reprezentanți ai întreprinderilor ucrainene, germane și românești. Printre subiectele cheie s-au numărat politica de investiții, analiza și perspectivele de dezvoltare a regiunii, atragerea de resurse financiare pentru prelucrarea fructelor și legumelor și crearea unui cluster de producători de fructe și legume.
În 2023, peste 7.000 de persoane din 65 de țări au participat la evenimentele FIT for Ukraine, a precizat Departamentul pentru Dezvoltarea Agroindustrială din cadrul Administrației Militare Regionale Cernăuți.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com