La începutul misiunii sale în Ucraina, noul Ambasador al României a vizitat Cernăuţiul

20 09 2022 A 3

Noul Ambasador al României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, a efectuat la 19 septembrie prima sa vizită oficială în regiunea Cernăuți. Împreună cu Consulul General al României la Cernăuţi,  Irina-Loredana Stănculescu, şeful misiunii diplomatice române în ţara noastră, a avut mai multe întrevederi cu reprezentanții oficialităților regionale și locale, la sediul Administrației Militare Regionale, Consiliului Regional, Consiliului Raional Cernăuţi și la Consiliul Orăşenesc Cernăuți.

În dialogul purtat cu şeful AMR Cernăuţi, Ruslan Zaparaniuk, au fost abordate problemele colaborării bilaterale. Potrivit Ambasadorului României, Alexandru Victor Micula, Guvernul ţării sale a convenit modificările la Acordul privind deschiderea punctelor de trecere a frontierei pentru traficul internaţional. În conformitate cu aceste modificări, punctele de control „Crasnoilsc – Vicovu-de-Sus” şi „Diakivţi – Racoveţ” vor funcţiona nonstop. Aici va trece transportul auto cu încărcături, dar cu anumite restricţii, prevăzute de regimul de testare.

De asemenea, în convorbirile cu şeful AMR Cernăuţi, Ruslan Zaparaniuk, preşedintele Consiliului Regional, Oleksii Boiko, preşedintele Consiliului Raional Cernăuţi, Ruslan Domniţak, şi cu primarul Cernăuţiului, Roman Kliciuk, accentele au fost puse pe relaţiile bilaterale ucraineano-române, colaborarea transfrontalieră, realizarea proiectelor concrete de cooperare cu regiunea Cernăuţi, precum şi pe contactele culturale şi interumane.

Conducătorii regiunii Cernăuţi au mulţumit pentru ajutorul şi susţinerea de către România a Ucrainei în aceste momente atât de grele, cauzate de invazia Rusiei la scară largă.

Ambasadorul României la Kiev, Alexandru Victor Micula,  a accentuat că ,,România sprijină suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, iar faptele noastre demonstrează zi de zi acest lucru”.

Spre sfârşitul zilei, la Palatul Național al Românilor din centrul Cernăuţiului,  Ambasadorul Alexandru Victor Micula a avut o întâlnire cu liderii societăţilor naţional-culturale româneşti, reprezentanți ai instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română și cu alți activişti ai vieţii comunității româneşti din regiune. Au fost abordate deschis și detaliat problemele cu care se confruntă etnicii români din Ucraina.  Alexandru Victor Micula a declarat că statul român sprijină demersurile referitoare la păstrarea identității culturale, lingvistice și religioase a românilor din Ucraina.

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Ucraina,  Alexandru Victor Micula,  a depus  flori la bustul poetului național al românilor, Mihai Eminescu, din curtea  Casei Memoriale ,,Aron Pumnul”.

20 09 2022 A 2

20 09 2022 A 1

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий