Propunerile românilor cernăuţeni, adresate noului Ambasador al României la Kiev

20 09 2022 AR 1

La Cernăuţi, în după amiaza zilei de 19 septembrie, la Palatul Naţional al Românilor diplomatul român s-a întâlnit cu reprezentanţii celei mai mari comunităţi româneşti din Ucraina. Prezentându-l pe înaltul oaspete, Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, a explicat scopul principal al acestei vizite: Excelenţa Sa Alexandru Victor Micula doreşte să cunoască îndeaproape comunitatea românească din regiunea Cernăuţi. După scurtul mesaj de salut, diplomatul român  a propus dialogul „pentru a ne sfătui”, un dialog sincer cu cei prezenţi.

Tonul discuţiei l-a dat jurnalista de la „Zorile Bucovinei”, Felicia Toma, referindu-se la starea învăţământului în limba maternă. În discuţie s-au încadrat Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, Cristina Paladean, şefa Catedrei de Filologie Română şi Clasică de la Universitatea din Cernăuţi, directorii Ştefan Mitric de la Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” de la Ropcea şi Nicolae Bodnariuc de la instituţia de învăţământ  din Oprişeni, Nicolae Şapcă, redactor-şef al ziarului „Monitorul Bucovinean”, Dumitru Caulea, activist cultural, Rodica Timiş şi Lilia Govornean de la Institutul regional pentru învăţământul pedagogic postuniversitar. Rugămintea principală către domnul ambasador a fost ca partea română să contribuie la editarea manualelor în limba română pentru elevii clasei a cincea, care învaţă după noua programă şcolară. Pur şi simplu, editura respectivă nu dispune de finanţe pentru aceasta, propunându-le şcolilor cu limba română de predare ca să găsească sponsori pentru tipărirea manualelor. Vorbitorii au apreciat grija Guvernului român pentru elevii din Ucraina care învaţă în şcolile româneşti, acordându-le burse. Ar fi bine ca asemenea burse să fie acordate şi profesorilor de română de la şcolile noastre.

Primarii Comunităţilor Teritoriale Ciudei, Anatolie Piţul, şi Noua Suliţă, Maria Nicorici, precum şi Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă, deputat în Consiliul Raional Cernăuţi, au accentuat că proiectele transfrontaliere cu partea română pot fi şi mai eficiente. Comunităţile din regiunea Cernăuţi contează anume pe experienţa românilor, care de mult timp realizează proiecte europene. În acest context, istoricul şi politologul Serghei Hacman a adăugat ca ar fi bine ca specialişti din România să-i consulte de cernăuţeni să întocmească asemenea proiecte. Serghei Hacman a mai subliniat că e de dorit ca tinerii să cunoască istoria adevărată a ţinutului natal, iar pentru a o scrie, se cer antrenaţi istorici din regiunea Cernăuţi, cât şi din România. Omul de afaceri, Liviu Rusu, a menţionat că datorită susţinerii în prezent a Ucrainei de către România, cetăţenii ucraineni şi-au schimbat părerea despre ţara vecină. Prietenul la nevoie se cunoaşte şi România demonstrează aceasta  faţă de Ucraina care îşi apără eroic independenţa. Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, a specificat că ţara sa susţine oficial integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute pe arena mondială.

20 09 2022 AR 2

20 09 2022 AR 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий