Leacuri din vechime cu ridiche neagră pentru ficat, bilă și tuse

000 Acum ridichea

Ridichea este una din cele mai apreciate legume ale antichității. Istoricul grec Herodot spunea că pe lângă usturoi, sclavii care lucrau la zidirea piramidelor primeau și ridiche, pentru a avea mai multă tărie fizică. Utilizările ridichii în scop terapeutic datează de pe vremea lui Hipocrate. Părintele medicinii antice o folosea în tratamentul bolnavilor de hidropizie.  La rândul său, Dioscoride o recomanda pentru redarea poftei de mâncare, stimularea digestiei și atenuarea tusei. Mai târziu, în Evul Mediu, această legumă era întrebuințată în boli mai grave, precum tumori și otrăviri.  Începând cu perioada Renascentistă, ridichile au început să fie apreciate pentru efectelor lor diuretice. Astfel se explică de ce au început să fie recomandate ca remediu pentru litiază renală.

Conținutul și beneficiile ridichii.  În ridichea neagră se găsesc cantități mari de potasiu, calciu, fosfor și vitamina C. Este totodată o sursă unică de rafanol, un ulei volatil sulfurat.  Mulți botaniști și fitoterapeuți vorbesc despre proprietățile litotritice ale ridichilor, adică de mărunțire a pietrelor la rinichi. Iată în ce afecțiuni pot fi folosite ridichile negre: calculi renali, colecistită, insuficiență hepatică, digestie leneșă, bronșită, diverse tipuri de tuse, catar respirator, deficite nutriționale

La fel ca în cazul multor alimente și plante folosite în sisteme de medicină din diferite timpuri, multe din utilizările medicinale ale ridichilor au fost cercetate și confirmate științific. Studiile moderne au arătat că cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic este  ridichea neagră, cunoscută și sub numele de „leguma de aur”.

Ridichea neagră nu este bună numai pentru salate și rețete culinare. O putem folosi și pentru a ne trata de anumite afecțiuni.

Suc de ridiche neagră  pentru pietre la ficat. Sucul de ridiche este un mare inamic al pietrelor la ficat. Se pot bea câte 100-400 de grame pe zi. Se recomandă de asemenea zeama de ridiche celor care suferă de boli ale vezicii biliare, fiere îngroșată și pietre la vezică.  Se stoarce sucul de la ridichi și se beau 2-3 cești pe zi, sau cel puțin 1 ceașcă dimineața. Se recomandă, de asemenea, regim alimentar (doar cu lapte, legume și verdețuri, fără ouă, carne, brânză, alcool sau condimente). Bolnavul trebuie să folosească, de asemenea, mai mult ulei.

Sirop de ridiche neagră pentru tuse. Se scobește o ridiche neagră în mijloc. Se umple cu miere sau zahăr și se lasă la macerat, până când se formează sucul/siropul. Se dă la copiii care tușesc. Siropul de ridiche neagră este foarte util în tuse.

Suc de ridiche neagră  pentru constipaţie. Datorită conținutului bogat în fibre, ridichea ajută la eliminarea constipației și la producția de bilă. Datorită acestor efecte, protejează ficatul și vezica biliară. Se bea câte 1 pahar cu suc de ridiche dimineața, îndulcit cu 1 linguriţă de miere.

Ridiche neagră pentru congestia hepatică și pneumonie.  Ridichea neagră rasă poate fi folosită extern, pentru creșterea fluxului sangvin și decongestionarea unor organe interne. Se recomandă în congestia hepatică și pneumonie. (Pergamentul Speranţei)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий