La Cireș a fost creată Societatea de Lectură „Țârligata”. Denumirea provine de la râulețul din localitate, care, în cazul dat, simbolizează izvorul cristalin al dragostei față de tradiția populară.
La școala din Cireș, gimnaziu – după statutul actual, numărul de elevi se menține mult-puțin constant, în pofida situației demografice. După cum afirmă directoarea Viorica Sauciuc, el oscilează între 110-120 de elevi. Numită în această funcție în 2006, doamna Viorica s-a bucurat și de încrederea mare a consătenilor, fiind pe parcursul a 12 ani deputată în Consiliul Raional Stotojineț.
–Cu mandatul de deputat am reușit să rezolv mai multe chestiuni pentru școala noastră, insistând mereu pe lângă conducerea raionului, accentuează doamna directoare. Ne folosim de localul construit încă în perioada austriacă. Însă el a fost reparat și înnoit, a fost schimbat acoperișul și în prezent școala a căpătat o înfățișare modernă. De când am intrat în componența Comunității Teritoriale Ciudei, la școală a fost construită o cazangerie nouă. Sezonul de încălzire, care s-a încheiat cu câteva luni în urmă, pentru noi a fost foarte complicat, ca și pentru întreaga țară, confruntată cu deficitul de energie electrică. Ne-au ajutat oameni de binefacere din România. De la ei am primit un generator de curent electric. El a fost procurat de Bogdan Pojoga din Brașov, descendent dintr-o familie din Cireș, care în anii 40 s-a mutat în România. Generatorul a fost adus la Suceava, iar de acolo Asociația „Anastasia” a avut grijă ca el să ajungă la destinație – la Gimnaziul din Cireș.
În afară de acest generator, elevii noștri au primit cadouri de Crăciun de la Asociația „Fiii satului Șercaia” din județul Brașov. Profesoara și preoteasa de acolo, Dana Steza, a colectat de la consătenii săi ajutoare pentru elevii noștri.
Anul acesta din satul Cireș a fost depus un proiect la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Inițiativa pornește de la Gimnaziul de aici.
–Împreună cu directorul-adjunct, Alina Cucuruz, am pus la cale crearea Societății de lectură „Țârligata”, continuă doamna Viorica Sauciuc. Pentru mulți este o denumire necunoscută, însă pentru noi – foarte scumpă. Țârligata este râulețul care curge prin mahalaua Lujoc a Cireșului. Este râulețul copilăriei noastre. Scopul Societății de lectură „Țârligata” constă în păstrarea și propagarea tradițiilor și obiceiurilor populare din sat. În această privință ne-a ajutat și profesoara de informatică Larisa Nicorici. Apoi am ajutat la crearea societăților de lectură la Davideni, Pătrăuții de Sus. Noi înșiși am fost susținuți de bunul nostru prieten Claudiu Vlad de la Asociația „Arboroasa” din Vicovu de Sus. În cadrul realizării proiectului ne propunem să adunăm materiale despre istoria satului nostru.
–Cred că la realizarea proiectului îi veți antrena și pe elevii de la Gimnaziu?
–Fără doar și poate. Avem copii talentați, afirmă doamna directoare. Cu doi ani în urmă a absolvit școala noastră Anastasia Opaeț, care în prezent învață online la Liceul nr.1 din Ciudei. Ea este înzestrată cu har muzical și aceste capacități le-a dezvoltat la Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți, a participat și a devenit laureată la mai multe concursuri și festivaluri internaționale. Elevi de-ai noștri, instruiți de profesorul de muzică, Dumitru Alexiuc, au participat online la un concurs de colinde din România, organizat de Asociația „Arboroasa”. Ei s-au prezentat cu colinda „Dimineața lui Crăciun”, care este cunoscută numai la Cireș și se transmite din generație în generație.
Elevii noștri sunt obișnuiți cu tradițiile populare. De activitatea extrașcolară țin festivalul „Mărțișor”, marcarea sărbătorilor de iarnă și a Paștelui, Ziua Mamei. Elevii de la Gimnaziul din Cireș au participat la concursul de încondeiere a ouălor, organizat la Ciudei pentru toate instituțiile de învățământ din Comunitate.
–De la fosta elevă a Gimnaziului din Cireș, Anastasia Opaeț, am aflat că ea a început să cânte în corul bisericesc din fragedă copilărie.
–Același lucru se poate spune și despre mai mulți elevi de-ai noștri. Biserica și școala sunt cele două instituții din sat unde se păstrează limba și credința. Biserica din Cireș cu hramul Sfântul Dumitru a fost construită în anul 1898. În prezent duhovnicul satului este protoiereul Roman Zbigli. Preoteasa Angela Zbigli este profesoară de biologie și chimie la Gimnaziul nostru. Ea are grijă de corul bisericesc. Și nu numai de cel din Cireș, ci și de la Budeneț. Deci, ne străduim ca prin activitățile noastre să ne păstrăm codul genetic al neamului – limba și credința, a conchis directoarea Gimnaziului din Cireș, Viorica Sauciuc.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com