Livada de nuci – fabrică de bani

Screenshot_4

Greșește cel care crede că Bucovina este numai un ținut al fagilor. Ea este și un ținut al nucilor. Condițiile de aici sunt minunate pentru livezile de nuci. Acești pomi rămuroși, cu frunza deasă și lată cresc nu numai în livezile oamenilor, dar și pe la margine de drumuri, fiind adevărate podoabe verzi. Pomicultorii și selecționatorii bucovineni demult vizează la livezi de nuci intensive, care pot aduce țării venituri mari. Stațiunea pomicolă din zona Nistrului, situată la Cernăuți, chiar de la bun început se preocupă de crearea și raionarea soiurilor productive de nuci. Mulți ani la rând Laboratorul pentru creșterea nucilor (unicul în Ucraina) a fost condus de selecționatorul Fedir Zatokovyi, care la vârsta de 90 de ani participa la simpozioane internaționale și pe care îl invidiau colegii de breaslă din Europa și China. El a aplicat cele mai noi și eficiente metode de altoire și creștere a puieților de nuci. Talentatul selecționator a lăsat urmașilor 14 soiuri de nuci, dintre care 9 au fost trecute în Registrul de stat al soiurilor de plante al Ucrainei.

În prezent un alt pasionat cultivator de nuci este Sofron Farfuleak, care pe un masiv de 10 hectare crește puieți de nuci de 14 soiuri. El se află în satul Dumbrava Roșie, raionul Hliboca. Pomicultorul în multe privințe îl „copie” pe legendarul Fedir Zatokovyi, însă afirmă că soiurile de nuci, pe care le crește, sunt mai bine adaptate la condițiile locale. Pe povârnișurile de la Dumbrava Roșie temperatura aerului e cu câteva grade mai joasă decât la Cernăuți, adică pe loturile experimentale ale Stațiunii pomicole din zona Nistrului.

– Creștem puieți de nuci pentru realizare. Dispunem de un laborator, care este unic pe teritoriul Ucrainei. Acolo facem altoiurile, explică Sofron Farfuleak, directorul Centrului de business, științific, de cercetări și de tehnologii inovaționale „Eco organic”. Un puiet de doi ani costă 300 de grivne, și pe lângă aceasta există un program prin intermediul căruia statul îi stimulează pe pomicultorii care cultivă nuci. La al 5-7-lea an livada de nuci începe să dea rod.

Soiurile de nuci, crescute de Sofron Farfuleak, precum și cele din livezile experimentale ale Stațiunii pomicole sunt rezistente la ger de până la „minus” 45 de grade. Deci, pot fi folosite și în alte zone ale Ucrainei, unde clima e mai aspră.

Oamenii de știință au recunoscut că nucii de soiurile create în Bucovina au o perspectivă de 30-50 de ani. Deci, visul vestitului selecționator Fedir Zatokovyi e pe deplin realizabil. Tinde să crească o livadă de nuci și Sofron Farfuleak. După calculele economiștilor, o livadă de nuci este o fabrică de bani.

Добавить комментарий