„Lovitură de răzbunare” falsă

9 01 2023 F 3

Autoritățile și propaganda rusă au răspândit informații, chipurile, armata rusă s-a răzbunat pentru atacul Forțelor Armate ale Ucrainei asupra grupării rușilor mobilizați la Makiivka, în ajunul Anului Nou și a lovit Forțele Armate ale Ucrainei la Kramatorsk. Dar nici măcar bloggerii militari ruși nu au crezut, iar minciuna nu face decât să-i enerveze, se menționează în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din 8 ianuarie.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au desfășurat o „operațiune de răzbunare” împotriva forțelor ucrainene pentru atacul asupra orașului Makiivka, în ajunul Anului Nou, care a ucis până la 400 de soldați mobilizați din cauza eșecului comandamentului rus și a practicilor proaste de dislocare a efectivului. Ministerul rus al Apărării a mințit că „lovitura de răzbunare” a vizat punctele de dislocare temporară a subunităților ucrainene în Kramatorsk și a ucis peste 600 de militari ucraineni. „Această afirmație este falsă – un jurnalist finlandez a vizitat locul loviturilor din Kramatorsk din 8 ianuarie și a remarcat că a nimerit într-o clădire pustie a unei școli. Câțiva microbloggeri ruși au reacționat negativ, spunând că Ministerul rus al Apărării face adesea declarații false și criticând conducerea militară rusă pentru că a inventat povestea pentru a „răzbuna” lovitura de la Makiivka, în loc să pună responsabilitatea pentru pagubele asupra conducerii Rusiei”, se subliniază în raportul ISW. A avut loc un atac asupra orașului Kramatorsk, dar în loc de „600 de soldați lichidați ai Forțelor Armate” au fost avariate clădiri cu mai multe etaje.

Vă reamintim că în ajunul Anului Nou, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat Școala Profesională Tehnică Nr.19 din Makiivka, ocupată temporar, unde erau cazați soldații ruși, în rezultat aproximativ 400 de invadatori au fost uciși și alți 300 au fost răniți. Ministerul Apărării al Federației Ruse a încercat inițial să pună vina pentru securitatea operațională slabă asupra oficialilor așa-numitei republici populare Donețk. Ulterior, vina pentru acest lucru a fost pusă pe militarii înșiși, pentru că aceștia ar fi „folosit în mod masiv telefoanele mobile, în ciuda interdicției”. Ulterior, pe internet a apărut un videoclip. În el, după cum se susține, un militar rus rănit, care a supraviețuit atacului de la Makiivka, povestește detaliile acelei nopți. Bărbatul susține că militarii au fost duși în sala de festivități pentru a asculta mesajul de Anul Nou al președintelui rus, Vladimir Putin.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий