Luminița Odobescu: „Nu poate exista pace fără justiție”

2 4 Ф 1

Ministrul Afacerilor Externe al României,  Luminița Odobescu,  a participat la 2 aprilie curent, la Haga, la conferința „Restaurarea justiției pentru Ucraina”, organizată de autoritățile din Regatul Țărilor de Jos.  Conferința a fost găzduită de ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Hanke Bruins Slot, de ministrul Afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și de Comisarul pentru justiție al Uniunii Europene, Didier Reynders, comunică pe Facebook Ministerul Afacerilor Externe al României.

În cadrul reuniunii, șefa diplomației române a evidențiat poziția consecventă a României de utilizare a tuturor instrumentelor de drept internațional pentru tragerea la răspundere a celor vinovați pentru agresiunea împotriva Ucrainei, inclusiv prin demersuri concrete în fața unor instanțe juridice internaționale: Curtea Penală Internațională, Curtea Internațională de Justiție și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Este imperativ să transmitem împreună un mesaj puternic și unitar pentru justiție și tragere la răspundere. Nu poate exista pace fără justiție și nu trebuie să ne oprim sau să diminuăm eforturile de urmărire și de realizare a acestui obiectiv”, a menționat ministrul român de Externe.

În încheierea intervenției sale, ministrul afacerilor externe a subliniat că „eficiența demersului nostru pentru justiție și tragere la răspundere pentru Ucraina depinde, în mare măsură, de sprijinul, determinarea și coerența noastră în acțiune. Prin urmare, trebuie să continuăm și să intensificăm dialogul și colaborarea noastră internațională în toate formatele posibile”.

În marja conferinței, ministrul român al Afacerilor Externe a avut convorbiri bilaterale cu omologii din Ucraina și Regatul Țărilor de Jos.

După cum informează Audiovizualul public ucrainean, la conferința „Restaurarea justiției pentru Ucraina” de la Haga participă 57 de state. „Conferința „Restaurarea justiției pentru Ucraina” este organizată de Ucraina, Olanda și Comisia Europeană pentru a pune capăt impunității și pentru a oferi în cele din urmă despăgubiri victimelor. Conferința de la Haga este locul și momentul potrivit pentru a intensifica eforturile și a dovedi că justiția este inevitabilă”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий