Maia Sandu: „Este timpul ca moldovenii să demonstreze că suntem o națiune care poate apăra democrația și pacea”

11 04 2023 F 2

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui discurs televizat de luni, a anunțat convocarea adunării naționale „Moldova Europeană” pe 21 mai la Chișinău în sprijinul integrării europene a țării, scrie publicația ucraineană „Evropeiska pravda”.

Potrivit Președintelui Moldovei, adunarea de pe Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău are menirea „să spună lumii că suntem europeni și că aceasta este calea pe care am ales-o”.

„Vreau să fac un apel direct către oameni. Chiar dacă avem niște pretenții, opinii diferite, acum nu este momentul să ne certăm și să ne împărțim, acum este momentul să ne unim ca parte a familiei europene. Fac acest apel pentru că în momentele cruciale deciziile mari sunt luate nu numai de politicieni”, a subliniat Maia Sandu. Ea a cerut unirea tuturor partidelor pro-europene din Moldova, astfel încât țara să devină parte a familiei europene.

„Vă chem să le explicați celor care mai au îndoieli că deciziile privind viitorul Republicii Moldova se iau în Republica Moldova. Este timpul ca moldovenii să demonstreze că suntem o națiune care poate apăra democrația și pacea. A sosit timpul ca cei din vest și est să fie uniți și curajoși în aceste momente decisive”, a adăugat Președintele.

În iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat ca Republicii Moldova să i se acorde statutul de candidat, cu condiția să fie luate anumite măsuri. În special, Moldova ar trebui să finalizeze pașii principali ai reformei cuprinzătoare recent lansate a sistemului de justiție, să elimine deficiențele identificate de OSCE și Comisia de la Veneția în domeniul justiției.

De asemenea, Moldova trebuie să-și îndeplinească obligațiile de combatere a corupției la toate nivelurile prin luarea de măsuri decisive pentru investigarea eficientă a cazurilor. De asemenea, este necesară realizarea „dezoligarhizării”, eliminarea influenței excesive a intereselor personale asupra vieții economice, politice și sociale, finalizarea reformei managementului finanțelor publice și consolidarea protecției drepturilor omului, în special a grupurilor vulnerabile.

La începutul lunii ianuarie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Republica Moldova a finalizat 16 din cele 35 de măsuri care trebuiau implementate până la sfârșitul anului 2022 pentru a avansa procesul de integrare în Uniunea Europeană, iar alte nouă sunt în stadiul de finalizare.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий