„Malanca de la Crasna”, o frumoasă tradiție de iarnă organizată an de an de românii din nordul Bucovinei

tild6439-6633-4633-a636-373637373035__14

Pe data de 13 ianuarie 2019, de Sfântul Vasile cel Mare, pe stil vechi, în orășelul Crasna va avea loc Festivalul obiceiurilor de iarnă „Malanca” de la Crasna” – cea mai spectaculoasă reprezentație populară a românilor din nordul Bucovinei.

Tradițional, sărbătoarea va începe duminica seară, în jurul orelor 18.00 și va dura toată noaptea.  Luni, 14 ianuarie 2019, începând cu ora 13.00, participanții evenimentului se vor aduna în centrul localității, pe strada centrală „Ștefan cel Mare”, unde va avea loc parada malancarilor.

În perioada sovietică sărbătorirea Malăncii era interzisă. Dar tradiția este mai puternică prescripțiilor. Băieții care donau sânge obțineau o zi liberă de la locul de muncă și pe furiș utilizau această zi pentru a merge la Malancă. Malancarii erau „vânați” de miliționeri și răzbunătorii populari. Tinerii erau reținuți pentru tulburarea ordinii publice și condamnați la 15 zile de închisoare.

Malanca din Crasna are câţiva eroi – Baba şi Moşneagul, Regele şi Regina, Ursul şi Ţiganul, Iuflele. Fiecare cătun are Malanca sa, care cântă şi dansează la fiecare casă. Umblă de cu seară până a doua zi la amiază cu urări de bine pentru întreg an. Îndeplinesc piese  în care renumesc întreaga familie și casă și le urează bunăstare în anul venit.

Lasă un răspuns