Mandat de arestare pentru Putin

17 03 2023 F 2

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis vineri, 17 martie, un mandat de arestare pentru dictatorul rus Putin, care este suspectat de comiterea crimelor de război în Ucraina. De asemenea, a fost emis un mandat de arestare pentru ombudsmanul pentru copii al Rusiei, Maria Lvova-Belova, notează NV.

Curtea Penală Internațională a declarat că Putin și Belova „posibil poartă răspundere pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și traficarea ilegală a populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei” din 24 februarie 2022.

„Există motive să credem că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate mai sus, pentru săvârșirea faptelor în mod direct, împreună cu alte persoane și/sau prin alte persoane… și pentru necontrolarea în mod corespunzător a subordonaților civili și militari care a comis aceste fapte», se specifică în comunicat.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a subliniat pe Facebook că acum șeful regimului de la Kremlin este oficial suspect în comiterea unei crime internaționale — traficarea forțată şi ilegală al copiilor ucraineni.

„Aceasta înseamnă că Putin ar trebui arestat și adus în judecată în afara Rusiei. Și liderii mondiali se vor gândi de trei ori înainte de a-i strânge mâna sau de a se așeza la masa de negocieri cu el. Lumea a primit un semnal că regimul rus este criminal și că atât conducerea, cât  și complicii ei vor fi trași la răspundere”, a spus Procurorul general al Ucrainei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий