MÂNDRIA ORICĂRUI ÎNDRUMĂTOR SUNT DISCIPOLII SĂI

14 2 L 1
La 10 februarie, la Filarmonica Regională „Dmytro Gnatiuk” din Cernăuți a avut loc seara de creație a lui Iurie Levcic „Spiritul unui neam măreț – călăuză pentru o viață”, care a întrunit trei jubilee – 55 de ani ai lui Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, 20 de ani ai Formației vocal-folclorice „Perla” și 10 ani ai Școlii de Artă Populară „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți. Toate aceste trei jubilee sunt legate nemijlocit de numele lui Iurie Levcic, pentru care călăuză în viață a fost și rămâne arta populară românească cu nestematele ei revărsate pe meleagurile noastre. Iar misiunea instituțiilor publice create de Iurie Levcic și constă în descoperirea acestor perle, dându-le sclipirea harului și măiestriei.
14 2 L 4
La concertul jubiliar al lui Iurie Levcic au venit delegații din mai multe județe ale României, acolo unde discipolii săi – membrii Formației vocal-folclorice „Perla” – s-au învrednicit de primele distincții ale festivalurilor și concursurilor internaționale de folclor. De altfel, o bună parte din numerele de concert le-au revenit discipolilor lui Iurie Levcic, iar neobositul lor profesor de canto și organizator al activității Centrului de Artă, Școlii „Ciprian Porumbescu” și Formației „Perla” a interpretat doar câteva cântece populare. A lăsat ca spectatorii să facă un bilanț al muncii sale pe tărâm cultural și pedagogic după talentul elevilor săi.
În acești 20 de ani s-au schimbat trei generații de membri ai Formației vocal-folclorice „Perla”, unii dintre ei ajungând să studieze muzica chiar la Conservator – la Chișinău sau în România. Concertul a fost deschis de Orchestra „Mugurel” de la Școala de Artă Populară „Ciprian Porumbescu”, dirijată de maestrul Nicolae Hacman, artist emerit al Ucrainei. Acompaniați de această orchestră au cântat câțiva soliști din actuala componență a Formației vocal-folclorice „Perla” – Anastasia Uncu, Marinela Amihalachioaie (ea fiind și violonistă în Orchestra „Mugurel”) și alții. A încântat publicul cu măiestria sa interpretativă la nai Patrisia Ivaneț, discipola lui Nicolae Hacman. Dintre foștii membri ai Formației „Perla” i-au adus câte un cântec de recunoștință domnului Iurie Levcic Anastasia Opaeț, Nadia Scalco, Elena Patraucean, Serafrim Păduraru și alții. În mod deosebit se cere evidențiată Ana Maria Calancea, care și-a început calea în muzică în componența Formației „Perla”, iar în prezent este profesoară de canto la Școala de Artă Populară „Ciprian Porumbescu”.
14 2 L 3
Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți a fost creat de Iurie Levcic și pentru a menține relații culturale cât mai strânse și frecvente cu alte centre din România și Moldova. Această „geografie spirituală” a fost exprimată elocvent în cadrul concertului jubiliar de către Maria Iliuț și Gheorghiță Rotaru din Moldova, Călin Brăteanu din Suceava, Alexandru Grigorean din Rădăuți, Ion Drăgan din Oltenia, Ofelia Florica Haranguș din Câmpina, susținuți de „gazdele” Maria Dovghei, Natalia Andrieș, Emilia Nicorici.
Denumirea românească ce simbolizează marele speranțe – „Mugurel” – o poartă și Ansamblul coregrafic din Pătrăuții de Sus, condus de Elena Pintescu. În această localitate storojinețeană funcționează o filială a Centrului Bucovinean de Artă. Tinerii artiști din Pătrăuții de Sus au adus pe scenă frumusețea și ritmul dansului popular românesc.
Au ieșit pe scena Filarmonicii cernăuțene să-l felicite pe jubiliar și să aprecieze activitatea sa neobosită întru afirmarea valorilor spirituale românești pe aceste meleaguri mioritice părintele protosinghel arhimandritul Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna, care i-a adus și binecuvântarea de la Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Dan Nicolae Constantin, ministru plenipotențiar, secretarul general al județului Iași, Lăcrămioara Dăscălescu, primarul orașului Bistrița, Ioan Turc, și subprefectul Ioan Zâgrean, reprezentantul Consiliului Raional Cernăuți, Artiom Juk, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu, reprezentanții delegației din orașul Ardud.
14 2 L 2
Dar și Centrul Bucovinean de Artă a pregătit o surpriză plăcută pentru oaspeții scumpi – prin acordarea titlului de „Omul anului”. De el s-au învrednicit primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma (pentru a treia oară), artista poporului din Republica Moldova și bucovineana noastră, Maria Iliuț, Lăcrămioara Dăscălescu din Iași și primarul orașului Bistrița, Ioan Turc.
Jubiliarului i s-au înmânat buchete mari de flori, cadouri. Simbolic mi se pare compoziția dăruită de prietenii din Ardud – un panou alb cu cifra 55 formată din fotografiile discipolilor de ieri și de astăzi ai lui Iurie Levcic, omul care se consacră descoperirii și formării tinerelor talente.
14 2 L 5
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий