Maria Iliuţ – privighetoarea Carpaților

22 03 2023 F 2

De zeci de ori am scris despre această doamnă deosebită pe paginile ziarelor noastre. O cunosc de mai mulți ani şi o văd mereu neschimbată: tânără, energică, talentată, frumoasă, blândă, înţelegătoare şi foarte bună la suflet. E vorba de privighetoarea bucovineană Maria Iliuț, doamna munților, cum o mai numim noi bucovinenii.

Ne-am cunoscut cu ani în urmă la comemorarea poetului Ilie Motrescu, în incinta redacţiei ziarului  „Zorile Bucovinei”, la Cernăuți. Pe urmă a susţinut o serie de concerte în Bucovina, la festivaluri, jubilee, sărbători, alte date importante.

În acest timp am publicat mai multe materiale despre talentata noastră copământeană în diferite ziare şi reviste. În 2008 am scos de sub tipar cartea „O privighetoare de munte cu nume de baladă”, în care am inclus toate materialele despre renumita artistă ce au fost publicate în Bucovina, până la acea perioadă, în a doua parte a cărţii am inclus mai toată „epopeea basarabeană” dedicată Mariei Iliuţ. Dar încă multe materiale de atunci au fost publicate în ziarele noastre despre vestita noastră copământeană.

Drept mulţumire onorabila doamnă a susţinut în vara anului 2008 un frumos  concert în incinta Căminului cultural din Pătrăuţii de Jos, satul meu de baștină. Cu câțiva ani în urmă a venit din nou la Pătrăuţii de Jos cu ansamblul ei „Crenguță de iederă” de la Universitatea din Chişinău. Au fost la noi și „Plăieșii” lui Nicolae Gribincea atunci. A fost un spectacol de zile mari la Căminul cultural din satul meu natal. Dumneaei este și profesoară de folclor la Universitatea din Chișinău.

În luna februarie a fiecărui an, în cea de a 23-ea zi a lui Făurar, simpatica doamnă Maria Iliuţ îşi sărbătoreşte ziua de naştere. O aşteptăm  cu noi concerte, cu noi spectacole.  Va trece această perioadă grea din viața noastră, vom reveni iar la cursul obișnuit, atunci și dispoziția noastră va fi alta. Îi dorim sănătate deplină, energie, curaj, succese şi tot binele Pământului. Să-ţi fie viaţa ca un cântec, ca o poezie, ca o baladă… Încă mulţi ani înainte să ne încânţi cu vocea-i de privighetoare carpatină.

La mulţi şi frumoşi ani, stimată doamnă Maria Iliuţ!

Eleonora SCHIPOR

În imagine: Maria Iliuț la Pătrăuții de Jos, printre oameni de vază ai acestui sat.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий