„Mașina cu poeți”, însoțită de colindătorii de la Iordănești

13 12 2022 F 1

Ultima ședință din acest an a Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți – Suceava) s-a desfășurat duminica trecută la Iordănești, CT Carapciu, la baștina a doi eminenți oameni de litere din nordul Bucovinei – Mircea Lutic și Vasile Levițchi.  Poeții din ambele părți ale frontierei au fost primiți la Liceul din Iordănești, care dispune de cel mai frumos local pentru instruire și educație din satele românești din regiune, dat în exploatare la hotarul anilor 2017-2018, cu participarea înalților demnitari din Ucraina și România. Gazda, directorul Liceului, Vasile Ioneț, i-a invitat pe oaspeți la o  scurtă excursie în acest adevărat palat al științei de carte. În „Casa mare” a Liceului – o sală de muzeu a satului, cu „zestre” din „lăzile” gospodinelor de cândva ale Iordăneștiului, pentru poeți a fost pregătită o surpriză. Nu lampa cu gaz aprinsă, care a recreat atmosfera de cândva din casele țărănești din cauza întreruperii curentului electric, ci colinda ce a răsunat în interpretarea unui grup de mici colindători – elevi ai Liceului, îmbrăcați în haine naționale. „Cu adevărat am poposit pe o clipă în copilărie”, au exclamat mai mulți oaspeți. Ei au vizitat și biblioteca Liceului care poartă numele regretatului poet Mircea Lutic, distins cu înalte premii literare din Ucraina, România și Republica Moldova, după plecarea căruia la cele veșnice, o bună parte din biblioteca sa personală a fost dăruită școlii natale – Liceului din Iordănești.

13 12 2022 F 2

Ședința cenaclului s-a desfășurat în laboratorul de limba și literatura română, unde oaspeții au rămas din nou surprinși, admirând harta literară a regiunii Cernăuți și ascultând o altă colindă minunată din satul cu nume evangelic – Iordănești. Cu urări de bine și de succes s-au adresat către membrii Cenaclului „Mașina cu poeți” directorul Liceului, Vasile Ioneț, și primarul Comunei Carapciu, Gheorghe Lutic, ei exprimându-și părerea ca ședințele de la Iordănești să fie tradiționale.

Ședința Cenaclului a fost condusă de poetul, redactorul-șef al ziarului „Monitorului Bucovinean”, vicepreședintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Nicolae Șapcă, iordăneștean de origine, de scriitorul Constantin Horboveanu, Suceava, și de istoricul  Vasile Adăscăliței din Dorohoi. „Momentul istoric”, ca de obicei, a fost prezentat de Ioan Abutnăriței. De data aceasta el s-a referit la date istorice – mai vechi și mai noi – despre localitatea Iordănești.

13 12 2022 F 3

Deoarece frumoasa idee a creării Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” a fost lansată de regretatul Vasile Tărâțeanu în salonul unui autovehicul, în semn de recunoștință, s-a decis ca la fiecare ședință să fie citită câte o poezie din vasta sa creație. La Iordănești această misiune a fost îndeplinită de fiica poetului, Cristina Tărâțeanu-Mihaesi. Recitalul de poezie a fost susținut de autori din Cernăuți, Suceava, Dorohoi, Fălticeni. Dintre autorii cernăuțeni au fost prezenți Nicolae Șapcă, Vasile Bâcu, Gheorghe Ungureanu, Doina Bojescu, Gheorghe Bodnariuc, Vasile Carlașciuc și Dorin Misichevici, care a venit cu ideea ca în cadrul ședințelor Cenaclului să fie prezentate și scenete teatrale.

13 12 2022 F 4

În afara momentului poetic, oaspeții din România și-au exprimat atitudinea față de războiul din Ucraina, un război nemotivat, de cucerire. Iar istoricul Vasile Adăscăliței a făcut o scurtă comunicare –  „Ucraina – zonă de încercare”, accentuând că victoria Ucrainei în acest război are o mare însemnătate pentru securitatea din întreaga lume.

Deoarece ședința Cenaclului s-a desfășurat într-o sală de clasă, autorii și-au lăsat „autografele” pe tablă cu creta. Să credem că e un semn de bun augur și credem că în curând își vor semna cu adevărat noile  apariții editoriale.

13 12 2022 F 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий