Miniştrii de Externe ai ţărilor G7 au cerut Rusiei să transmită imediat CNE Zaporijjia sub controlul Ucrainei

10 08 2022 F 2

„Federația Rusă trebuie să-și retragă imediat trupele de la granițele recunoscute internațional ale Ucrainei și să respecte teritoriul și suveranitatea Ucrainei”, se arată în comunicat,  citat de Reuters. „În acest context, cerem ca Rusia să returneze imediat controlul deplin al centralei nucleare Zaporijjia proprietarului ei legitim – Ucrainei, și, de asemenea, să-i ofere controlul asupra tuturor obiectivelor nucleare din granițele Ucrainei recunoscute la nivel internațional, pentru a asigura funcționarea lor sigură și fiabilă”,  au accentuat miniştrii de  Externe.

Anterior, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că în prezent nu există nicio amenințare imediată în ce priveşte siguranța nucleară la CNE Zaporijjia, după ce teritoriul Centralei a fost bombardat de armata rusă.

În perioada 5-7 august, ocupanții ruşi au bombardat de mai multe ori amplasamentul industrial al centralei nucleare, distrugând linia de înaltă tensiune a autotransformatorului, stația de azot şi oxigen și clădirea auxiliară. După bombardare, cel de-al patrulea bloc a trebuit să fie descărcat și deconectat.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий