Merișoarele fac parte din familia afinelor și coacăzelor, sunt fructele arbustului denumit merișor, însă cunoscut în popor mai degrabă sub denumirea de „coacăz de munte”. Se găseşte în Munții Carpați, în special pe pajiști alpine sau în poienițe.
Merișorul are multe proprietăți medicinale care sunt cunoscute de mult timp. Medicina populară recomandă utilizarea merișorului în răceli, angină, boli reumatice, în probleme ale vezicii urinare, în afecţiuni ale stomacului, intestinelor și pancreasului, precum și în avitaminoză și oboseală. Merişoarele se consumă în toată perioada anului — congelate, uscate sau sub formă de suc. Iată care sunt beneficiile merişoarelor şi cum pot îmbunătăţi sănătatea.
Cresc rezistenţa la bacterii. Într-un nou studiu, cercetătorii vorbesc despre bacteriile responsabile pentru infecţiile tractului urinar, pneumonie şi gastroenterită. Atunci când bacteriile sunt tratate cu antibiotice, de cele mai multe ori devin rezistente la efectul acestora. Dar în acest experiment, oamenii de ştiinţă au descoperit că extractul de merişor previne rezistenţa şi dezvoltarea bacteriilor.
Au proprietăţi antiinflamatorii şi sunt bogate în antioxidanţi. Precum alte fructe de pădure, merişoarele sunt surse ideale de antioxidanţi. De asemenea, merişoarele au şi compuşi antiinflamatorii. Cercetările arată că persoanele care consumă merişoare au un nivel scăzut de proteina C-reactivă, un marker care se regăseşte în sânge, cunoscut ca declanşator al îmbătrânirii premature, bolilor cronice şi declinului cognitiv.
Accelerează circulaţia sângelui. De-a lungul anilor s-a observat că merişoarele ajută la îmbunătăţirea flexibilităţii arterelor, ceea ce înseamnă că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi reglează tensiunea arterială.
Protejează împotriva bolilor. Există evidenţe clare care arată că sucul de merişoare protejează inima, reducând colesterolul „rău” LDL, trigliceridele şi rezistenţa la insulină. Mai mult, anumiţi compuşi care se regăsesc în merişoare încetinesc creşterea tumorilor, inclusiv a celulelor cancerigene în cazul cancerului de sân, colon, prostată şi plămâni.
Previn cancerul de stomac și ulcerul. Merișoarele conțin compuși vegetali unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A, care pot reduce riscul de cancer de stomac, împiedicând H. pylori să se atașeze de mucoasa stomacului.
Asigură sănătatea sistemului digestiv. Cercetările arată că în urma consumului de merişoare se creează bacterii benefice aflate în strânsă legătură cu imunitatea, dispoziţia şi sănătatea sistemului digestiv. Fibrele care se regăsesc în merişoarele uscate ajută la prevenirea constipaţiei şi asigură sănătatea sistemului digestiv.
Îmbunătățesc sănătatea inimii. Boala de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial. Merișoarele conțin diverși antioxidanți care pot fi benefici pentru sănătatea inimii. Acestea includ antocianine, proantocianidine și quercetină. Sucul sau extractele de merișoare s-au dovedit benefice pentru diverși factori de risc pentru bolile de inimă prin creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) la persoanele cu diabet, scăderea rigidității vaselor de sânge în rândul persoanelor cu boli de inimă, scăderea tensiunii arteriale și scăderea nivelului de homocisteină din sânge, reducând astfel riscul de inflamație în vasele de sânge.
Întăresc imunitatea. Vitamina C care se regăseşte în merişoare asigură imunitatea şi producţia de colagen, care joacă un rol extrem de important în sănătatea pielii şi a articulaţiilor.
Ajută la pierderea în greutate. Sucul de merișoare are un efect emulsionant asupra grăsimilor depuse în organism, care la rândul lor ajută la pierderea în greutate. Deoarece este încărcat cu fibre, ajută, de asemenea, la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp. (Sursa ODORAŞ)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com