Noi tensiuni între Kiev și Budapesta pe tema minorităților naționale

sminiștrii

La o întâlnire cu jurnaliștii ambasadorul Ungariei în Ucraina István Íjgyártó a declarat că Budapesta  nu va face compromisuri cu Kievul referitoare la aplicarea legii ucrainene privind învățământul  în limba minorităților naționale, deoarece autoritățile ucrainene trebuie  în comun cu minoritatea maghiară să reglementeze problema lingvistică, transmite Libertatea Cuvântului cu referire la UNIAN.

Diplomatul a fost întrebat dacă consideră un compromis faptul că  Rada Supremă a Ucrainei a amânat punerea în aplicare a articolului lingvistic din  Legea privind Educația și dacă Ungaria este gata renunțe  la  blocarea reuniunilor Comisiei NATO-Ucraina.

„Menționez un anumit amănunt în această privință. Aveți dreptate că diverse acte legislative au amânat punerea în aplicare a Articolului 7.  Dar recomandările Comisiei de la Veneția  conțin o indicație suplimentară foarte importantă. Autoritățile ucrainene urmează să amâne aplicarea legii pentru a începe negocierile cu reprezentanții minorităților  și de a găsi o soluție pentru o lege mai bună ”, a subliniat István Íjgyártó.

Ambasadorul  maghiar susține  că Comisia de la Veneția nu a încuviințat legea în cauză și a recomandat că sunt probleme „care trebuie soluționate prin interacțiune și comunicare cu minoritățile naționale”.

În special , el a  amintit că astăzi la la New York umrează să aibă loc  întâlnirea între miniștrii de Externe ai Ucrainei și Ungariei. Ambasadorul maghiar speră că reuniunea  de astăzi va stabili etapele următoare la relațiilor interguvernamentale pe tema drepturilor minorităților naționale din Ucraina.

Reamintim că relațiile dintre Ucraina și Ungaria s-au deteriorat după adoptarea de către Rada Supremă a noii Legi privind Educația, în toamna anului 2017. Ungaria blochează reuniunile Comisiei NATO-Ucraina din cauza încălcarii drepturilor maghiarilor care locuiesc în Ucraina.

 

 

 

Добавить комментарий