O duminică de intensă trăire sufletească…

8 05 2022 RM 2

În Duminica Mironosiţelor, delegaţia de la Bucureşti, condusă de Secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Florin Cârciu, şi însoţită de Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, au asistat la sfânta liturghie de la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Hruşăuţi, oficiată de părintele paroh Dumitru Tocari. Acest locaş sfânt a fost inclus în programul vizitei reprezentanţilor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni nu întâmplător. Unul dintre cei mai în vârstă enoriaşi din Hruşăuţi, bunul român, Ionică Semeniuc, le-a povestit înalţilor oaspeţi că anterior, la timpul lor, au vizitat această biserică şi doi preşedinţi ai României – Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. Motivul este semnificativ – biserica a fost construită cu ajutorul României în anii 90, când ţinutul nostru bucovinean a scăpat de regimul totalitar şi de ateismul impus.

Impunătoarea Biserică din Hruşăuţi a fost pictată în stilul caracteristic bisericilor din România, autorul frescelor fiind Ştefan Purici, care a asistat şi el la serviciul divin. Această atmosferă de trăire sufletească, creată şi de minunatul cor bisericesc de aici, a trezit emoţii puternice la oaspeţii din România.  Părintele paroh Dumitru Tocari după predică a oferit cuvântul  Secretarului de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Florin Cârciu, şi Consulului General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, care le-a mulţumit hruşăuţenilor pentru păstrarea credinţei strămoşeşti şi a limbii române. Domnul Gheorghe Florin Cârciu le-a felicitat pe femeile din Hruşăuţi, prezente la serviciul divin, cu prilejul Zilei Mamei, înmânându-le câte o garoafă.

Membrii delegaţiei de la Bucureşti şi reprezentanţii Consulatului General al României la Cernăuţi au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu din curtea casei lui Aron Pumnul. După cum a menţionat doamna Consul General, Irina Loredana Stănculescu, „acum este clară imaginea finală a casei lui Aron Pumnul”, căci s-a găsit finanțatorul lucrărilor de reconstrucţie a acestui edificiu sfânt pentru românii de pretutindeni.

Apoi, în decursul unei ore, oaspeţii din capitala României au asistat la un mic recital de cântece româneşti în interpretarea Ansamblului „Perla” de la Centrul Bucovinean de Artă şi Civilizaţie Românească. Directorul Centrului, Iurie Levcic, i-a prezentat pe talentaţii copii care, chiar la vârsta lor, au devenit mesageri ai cântecului românesc în lume, participând la diferire concursuri şi festivaluri internaţionale. Derularea unor proiecte culturale, susţinute de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, le ajută acestor copii cu har să se afirme în artă şi să înregistreze o performanţă încântătoare.

8 05 2022 R 1

8 05 2022 RM 1

8 05 2022 RM 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий