Oamenii, care au plecat peste hotare în primele zile de război, se întorc în Ucraina

20 04 2022 IN 4

Până la 3 mii de refugiați trec zilnic prin cel mai mare Punct de control din Bucovina, „Porubne”. Oamenii spun că s-au săturat să stea în străinătate și revin la familiile lor de sărbători, transmite Audiovizualul regional.

Refugiata Ganna Trusova, împreună cu copilul său,  se întorc la Kiev din Grecia, unde au poposit o lună. A plecat în primele zile de război, iar soțul ei a rămas acasă. Femeia spune că după ce armata ucraineană a eliberat suburbiile capitalei, a decis să se întoarcă şi să sărbătorească împreună cu familia Paștele. „Ne-am înregistrat ca refugiați, am închiriat un apartament acolo. Nu există locuințe gratuite, am aşteptat să ne vină rândul, dar nu am fost chemați. Am văzut că mulți oameni se întorc la Kiev, așa că am decis să ne întoarcem acasă», spune doamna Ganna.

Familia refugiaților Andrii și Alina se întoarce la Sumî. Au trăit o lună în Bulgaria, la nişte cunoscuți. Cuplul are un copil cu handicap. „Pe copil trebuie să-l examineze medicul. Dacă avem unde ne întoarce — ne întoarcem. La Sumî avem o soră, părinți, o pisică. Ne întoarcem și la pisică. Acum acolo este relativ linişte, alarme la două-trei ore, dar nu bombardează,” le-a declarat jurnaliştilor Andrii.

Din străinătate se întorc în mare parte femeile, copiii și bătrânii. Majoritatea persoanelor revin la casele lor din regiunile eliberate de ocupanți, a declarat Audiovizualului public inspectorul Serviciului de grăniceri, Oleksandra Maikovska.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий