Ocuparea Harkovului: analiștii evaluează forța și capacitățile ocupanților

11 5 Ф 1

Experții consideră că rușii nu vor reuși să captureze orașul.

Trupele rusești se află la 30 de kilometri de Harkov, dar va fi dificil pentru ocupanți să captureze orașul, deoarece nu au creat o „rezervă strategică” în acest scop.  Acest lucru se afirmă într-un raport al Institutului american pentru studierea războiului (ISW), citat de TSN.  „În prezent, trupele rusești se află la aproximativ 30 de kilometri de periferia orașului Harkov, iar avansarea trupelor rusești la mai puțin de 20 de kilometri de oraș ar permite probabil forțelor rusești să efectueze focuri de artilerie de rutină fără țintă precisă asupra Harkovului”, se arată în raport. Analiștii au precizat că ofensiva forțelor armate ruse în regiunea Harkiv este necesară pentru ca rușii să obțină un efect strategic — să deturneze forța vie și echipamentele ucrainene de la alte zone critice ale liniei frontului din estul Ucrainei.

Potrivit ISW, forțele rusești vor avea probabil dificultăți în capturarea orașului Harkov. „Forțele rusești au demonstrat anterior incapacitatea de a desfășura ofensive pe scară largă pe mai multe fronturi simultan, iar armata rusă nu pare să fi construit o „rezervă strategică” la o scară care să fie capabilă să susțină două sau mai multe ofensive pe scară largă în viitorul apropiat. Prin urmare, încercarea Rusiei de a captura orașul  Harkiv ar necesita probabil ca trupele rusești să deprioritizeze alte zone critice de pe linia frontului și să redistribui un număr semnificativ de forțe la granița internațională, ceea ce este puțin probabil să fie făcut de trupele rusești, având în vedere obiectivul de lungă durată al armatei ruse de a captura restul regiunilor Lugansk și Donețk”, au declarat experții în raport.

Reamintim că, în dimineața zilei de 10 mai ocupanții au încercat să străpungă apărarea ucraineană în regiunea Harkiv, în direcția Vovciansk, a comunicat Ministerul Apărării al Ucrainei.

Se remarcă faptul că încercarea de a străpunge apărarea ucraineană nu a avut succes, iar forțele armate au respins atacul inamicului. În prezent, lupte de intensitate variabilă continuă în acea zonă a liniei frontului.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий