„ODATĂ CU PACEA VOR VENI ȘI PLANURILE DE PROSPERARE”

18 01 2023 MB 2

Interviu cu primarul Comunității Teritoriale Pătrăuți, Ion Grijincu.

În primul interviu pe care vi l-am solicitat cu doi ani în urmă, când a fost creată Comunitatea Teritorială Pătrăuți și Dumneavoastră ați fost ales primar, ați atras atenția asupra drumului central, care leagă două puncte vamale de la frontieră  – „Porubne” și „Crasnoilsc” – și care trece prin Pătrăuții de Sus. Starea lui lăsa de dorit și ați exprimat speranța că, odată cu deschiderea Punctului de control și trecere a frontierei „Crasnoilsc” va fi reparat și acest drum. Toamna trecută, Punctul de control „Crasnoilsc” a început să funcționeze. Dar cum rămâne cu repararea drumului?

18 01 2023 MB 1

–L-am reparat noi, cu forțele proprii, dar calitatea lucrărilor nu poate fi comparată cu cea a lucrărilor efectuate pe drumul Srorojineț – Punctul de control „Crasnoilsc”. Acolo a fost folosită tehnică performantă, aplicate tehnologii moderne, pe când la noi s-a făcut ceea ce se putea face cu o finanțare modestă. Deși suntem mai într-o parte, n-aș spune că intensitatea circulației este mică. Pe zi trec 70-80 de TIR-uri spre Punctul de trecere „Crasnoilsc – Vicovu de Sus”. Aceasta este o dovadă că drumul trebuie reparat serios. Am convenit cu primarul CT Suceveni, Iulian Mihailovici, și cu primarul CT Ciudei, Anatolie Pițul, și am adresat scrisori șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, și Cabinetului de Miniștri. Vrem să obținem finanțare pentru reparații capitale a acestui drum. Deocamdată încă n-am primit răspuns la solicitările noastre.

–Dar în satele Pătrăuții de Jos și Pătrăuții de  Sus, care fac parte din Comunitate, sunt și alte drumuri care urmează să fie reparate

–Sunt drumuri care n-au fost reparate de 30-40 de ani, ele fiind acoperite cu prundiș. Am început să ne ocupăm de aceasta anul trecut. Prundiș am adus de la Nepolocăuți. Lucrările vor fi continuate anul acesta și consider că 2023, în Comunitatea Pătrăuți, va fi un an al reparației drumurilor.

–Dumneavoastră, domnule primar,  ați vorbit indirect despre bugetul  modest al Comunității.

–Cu toate acestea, am  plătit pe deplin salariile la lucrătorii bugetari. Nu avem nici o restanță în această privință. Am asigurat funcționarea școlilor, grădinițelor de copii, instituțiilor de cultură și sociale. Da, ne confruntăm cu greutăți, e timp de război și marea noastră dorință și așteptare este pacea care se obține prin mari jertfe și pierderi. Iar odată cu pacea vor veni și planurile de prosperare. În momentul de față ne confruntăm, ca și populația din întreagă țară,  cu   incomoditățile create de deficitul de energie electrică. Cauzele sunt bine cunoscute – atacurile inamicului asupra obiectivelor generatoare de curent electric. Dispunem de generatoare. La 14 ianuarie am primit un generator de la Uniunea Națională a Barourilor din România.

­­–În ambele sate ale Comunității – Pătrăuții de Sus și Pătrăuții de Jos – în aceste vremuri de grea încercare continuă să funcționeze instituțiile de cultură. Nu au loc acțiuni de masă, dar alte activități se desfășoară.

–Se lucrează mai mult cu copiii, mai bine zis, cu elevii școlilor noastre.

18 01 2023 MB 3

Ce v-a impresionat mai mult pe Dumneavoastră, ca primar, în această perioadă de la 24 februarie încoace?

– Generozitatea oamenilor noștri. Ei ajută cu ce pot frontul. Am găzduit în Comunitate 51 de refugiați din diferite regiuni ale Ucrainei. În incinta spitalului din sat am creat condiții bune de trai pentru 7 persoane refugiate. Pentru alte 25-26  de persoane au fost pregătite locuri la Școala  ucraineană din Pătrăuții de Sus. Acolo ei au camere de duș, mașină de spălat, alte comodități. Restul persoanelor refugiate au fost repartizate pe la casele gospodarilor din sate. Cei căzuți la nevoie trebuie ajutați, așa e omenește, așa e creștinește. Iar pătrăucenii sunt oameni cu credință în Dumnezeu.

19 01 2023 Ф 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий