Opoziționiștii ruși la Сonferința de la München au numit victoria Ucrainei o condiție pentru schimbări pozitive în Rusia

19 02 2023 F 4

La Conferința internațională de securitate de la München, care s-a încheiat la 19 februarie, a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai opoziției ruse. La ea au participat Mihail Hodorkovski, Garri Kasparov, Janna Nemțova și reprezentanta grupului „Memorial” pentru drepturile omului, Irina Șcerbakova.

Vorbind la o discuție despre opiniile opoziției față de conducerea de la Kremlin, despre aceea ce viitor poate avea Rusiei, Garri Kasparov a numit victoria Ucrainei în război o condiție necesară pentru orice schimbări pozitive în societatea rusă. Potrivit lui, poporul rus ar trebui să înțeleagă că Rusia va pierde. El a numit întoarcerea Crimeii ocupate Ucrainei o cheie pentru o astfel de înțelegere. „Crimeea este baza mitologiei lui Putin”, a accentuat Kasparov și a cerut țărilor occidentale să contribuie cu ce pot la obținerea victoriei de către Ucraina.

În același timp, Mihail Hodorkovski a subliniat că Occidentul nu trebuie să se teamă de escaladarea ostilităților. Dimpotrivă, el crede că detensionarea și încetarea focului în condițiile Kremlinului ar fi inacceptabile. „Asta înseamnă că hoțul ar fi reușit să scape cu prada”, a spus Hodorkovski. El consideră că slăbirea puterii prezidențiale și principiul separării și echilibrului puterilor reprezintă cheia viitorului democratic de succes al Rusiei.

Janna Nemțova a opinat că mulți oameni din Rusia nu cunosc detaliile războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și nu sunt interesați de acestea. Potrivit ei, rușii trebuie să fie luminați, recurgând nu numai la argumente raționale, ci și la argumente emoționale.

Iryna Șcerbakova a susținut-o pe Nemțova. Ea a subliniat că Occidentul nu trebuie să se teamă de haos în cazul prăbușirii actualului guvern rus. În opinia ei, astfel de temeri sunt alimentate de Kremlinul însuși și trebuie depășite, transmite Radio „Libertatea”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий