Pagubele cauzate sectorului agrar, ca urmare a invaziei ruse la scară largă a Ucrainei, constituie de la 4 până la 6 miliarde de dolari

30 07 2022 F 3

Despre aceasta a declarat în cadrul unui briefing reprezentanta Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Viktoria Myhalciuk, scrie UNN. „Estimările preliminare din iunie pun prejudiciile aduse sectorului agricol de război la nivelul de 4 – 6 miliarde dolari, inclusiv daune aduse infrastructurii precum: echipamente, infrastructura de depozitare, transport și procesare, sere și culturi de câmp, animale” , a precizat Viktoria  Myhalciuk. Potrivit ei, situația privind securitatea alimentară se înrăutățește, lăsând neprotejate cele mai vulnerabile categorii ale populației. În special, lipsa accesului la resursele agricole esențiale, inclusiv semințe, îngrășăminte, combustibil și mijloace de protecție a plantelor, va continua să aibă consecințe negative asupra producției agricole și se va reflecta în prețurile alimentelor, cauzând creșterea în continuare a acestora.

Cu asemenea probleme se confruntă producătorii din sectorul zootehnic, care nu au acces fizic și economic la produse de sănătate animală, inclusiv medicamente veterinare comerciale, hrană pentru animale şi adausuri nutritive. În afară de aceasta, la nivel național a existat o reducere cu 25 la sută a şeptelului de animale în gospodăriile micilor fermieri.  „Anul acesta, conform estimărilor FAO, Ucraina se așteaptă la o recoltă de până la 51 de milioane de tone de cereale. Dintre facilitățile de depozitare disponibile, 35 la sută rămân umplute cu 22 de milioane de tone de cereale și culturi oleaginoase care așteaptă să fie exportate. Prin urmare, numai  65 la sută din capacităţile de stocare disponibile sunt libere”, a accentuat purtătorul de cuvânt.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий