Până în prezent nu a fost stabilită responsabilitatea pentru nerevenirea în Ucraina a bărbaţilor de vârsta recrutării în timpul acţiunii  legii marțiale

27 08 2022 Ф 1

Odată cu începerea războiului la scară largă în Ucraina, bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să călătorească în străinătate. Până la 24 februarie 2022, mulți bărbați ucraineni se aflau în afara Ucrainei – unii s-au întors, iar alții nu. Există vreo responsabilitate pentru bărbații care au plecat peste hotarele ţării înainte de începerea acestui război și nu s-au întors. La această întrebare, care îi preocupă pe mulţi, a răspuns avocatul Rostyslav Kraveţ la solicitarea Canalului „Faktî”  ICTV.  El afirmă că până în prezent nu a fost stabilită responsabilitatea pentru nerevenirea în Ucraina a bărbaţilor de vârsta respectivă în timpul acţiunii  legii marțiale. „Astăzi nu există o asemenea responsabilitate. Deputații poporului încearcă, au propus mai multe proiecte de legi care au avut ca scop introducerea responsabilităţii pentru neîntoarcerea bărbaților în Ucraina”, a menţionat juristul.

Kraveţ a accentuat că adoptarea unei astfel de legi nu ar corespunde normelor Constituției Ucrainei. „Forţarea bărbaților să se întoarcă, de fapt,  nu este doar o încălcare a Constituției, ci și o încălcare a logicii. Doar muncitorii ucraineni de peste hotare transferă în Ucraina o sumă mai mare decât încasările în urma exportului”, a precizat Rostyslav  Kraveţ.

Adică, astăzi în Ucraina nu există nicio răspundere administrativă sau penală pentru neîntoarcerea în ţară a bărbaților plecați peste hotare până la 24 februarie 2022.

Kraveţ a mai subliniat că impunerea anumitor amenzi acestor bărbați ar fi o încălcare a Constituției și a drepturilor omului. „De asemenea, legea nu prevede mobilizarea forțată în cazul întoarcerii unui bărbat, care a fost în străinătate înainte de război”, rezumă juristul Rostyslav Kraveţ.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий