În ziua de 24 aprilie a anului 1574 a avut loc Bătălia de la Jilişte, unde Ioan Vodă cel Cumplit al Moldovei (1572 –1574), zdrobeşte oastea turco-munteană, venită pentru a-l instala domn pe Petru Şchiopul. Ioan Vodă cel Cumplit a fost domnul Moldovei din februarie 1572 până în iunie 1574. Era fiul lui Ștefăniță cu armeanca Serpega.
La 24 aprilie 1731 a decedat Daniel Defoe, jurnalist, pamfletar şi scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială. Privit în ansamblu, „Robinson Crusoe” apare, de asemenea, ca un jurnal de călătorie, abundând în detalii de meteorologie, de geografie, de contabilitate, etc., o operă eminamente antifictivă: prin aceasta, Daniel Defoe deține un loc remarcabil în istoria universală a romanului.
La 24 aprilie 1800 președintele american John Adams semnează un act prin care era alocată suma de 5000 dolari în vederea achiziționării de cărți „pentru uzul Congresului”. Astfel, s-au pus bazele Bibliotecii Congresului SUA. Biblioteca Congresului este, de fapt, biblioteca națională a Statelor Unite ale Americii. Ea dispune mai mult de 30 milioane de cărți și alte materiale tipărite în peste 470 de limbi, mai mult de 61 milioane de manuscrise, cele mai rare colecții de cărți din America de Nord, inclusiv forma nefinisată a „Declaraţiei de Independenţă”, una din cele patru copii existente în toată lumea a Bibliei lui Gutemberg, peste 1 milion de ediții ale ziarelor din toată lumea din ultimele trei secole, peste 6.000 de benzi desenate, filme, 4,8 milioane de hărți, 2,7 milioane de înregistrări, peste 13,7 milioane de poze și imagini, inclusiv desene arhitecturale și piese de artă.
La 24 aprilie 1911 s-a născut Eugen Jebeleanu, academician, poet, publicist şi traducător român. A absolvit Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Braşov și Facultatea de Drept la Bucureşti. În anii 30 a lucrat ca jurnalist în presa bucureșteană de stânga. Poet ermetic în perioada interbelică, realist socialist în perioada proletcultistă. Voce profund originală în literatura română, Eugen Jebeleanu devine cunoscut pe plan internațional odată cu apariția volumului „Surâsul Hiroshimei”, poem tradus în numeroase limbi, recitat ori cântat și acum în amfiteatrele din America Latină și Europa.
Laureat al Premiului de poezie „Etna Taormina” din Italia (1971) și al Premiului Herder din Austria (1973). Membru corespondent al Academiei Române în 1955, membru titular din 1974. Poemele sale continuă să fie traduse și publicate, mai ales în SUA și America Latină, dar și în Republica Moldova. A decedat în 1991.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti