Personalităţile zilei: 26 aprilie

26 04 2022 IST 1

În ziua de 26 aprilie a anului 1336  Francesco Petrarca (1304-1374) a urcat pe muntele Ventoux (1.912 m), situat în regiunea Provența din sudul Franței, supranumit „Uriașul de Provence”. Petrarca a fost un savant și poet italian renascentist şi unul dintre cei mai vechi umanişti, fiind numit adesea „părintele umanismului”. În secolul al 16-lea, Pietro Bembo a creat modelul modern de limbă italiană bazat pe lucrările lui Petrarca, precum și pe cele ale lui Giovanni Boccaccio, Dante Alighieri, aprobat ulterior ca model pentru stilul italian de Accademia della Crusca. Sonetele lui Petrarca au fost admirate și imitate în toată Europa în timpul Renașterii și au devenit un model pentru poezia lirică. Petrarca a străbătut Europa, a servit ca ambasador și a fost numit „primul turist”, pentru că a călătorit doar pentru plăcere. Acesta a fost şi motivul pentru care a urcat pe muntele Ventoux.

La 26 aprilie 1890 s-a născut Mykola Zerov, poet, istoric literar, traducător, pedagog. A fost un maestru al sonetului şi iscusit traducător din poezia antică. Este considerat lider al pleiadei de poeţi-neoclasici, unul dintre reprezentanţei de vază al „Renaşterii împuşcate” ucrainene. La finele lunii aprilie 1935 Mykola Zerov a fost arestat de către enkevedişti şi trimis în lagărul de concentrare Solovki. În anul 1937 poetul, împreună cu alţi reprezentanţi ai ştiinţei, politicii, literaturii şi artei ucrainene, a fost împuşcat de într-o pădure din Karelia.

26 04 2022 IST 2

La 26 aprilie 1922 s-a născut Ştefan Augustin Doinaş, poet, membru al Academiei Române, președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din România.  A debutat în 1939, cu o poezie, în „Jurnalul literar”, câștigând apoi, cu volumul „Alfabet poetic”, în 1947  Premiul Eugen Lovinescu. Volumul însă nu a mai apărut, din cauza instaurării comunismului, eveniment tragic ce l-a trimis în spatele gratiilor, pentru convingerile sale, și pe poet. Ștefan Augustin Doinaș a reușit să debuteze în poezie abia în 1964, cu volumul „Cartea mareelor”, cuprinzând poeme preluate dintr-un volum mai vechi, rămas nepublicat, „Alfabet poetic”, dar și versuri de dată recentă, marcate de concesii făcute ideologiei oficiale (care reprezintă însă o excepție în creația sa). Volumul marca tranziția poeziei sale de la baladă la o poezie mai cerebrală.

Ștefan Augustin Doinaș este și autorul unor cărți de eseuri și reflecții pe marginea poeziei românești și a poeziei în general.   Cel mai cunoscut poem al său, apreciat ca unul dintre cele mai frumoase scrise vreodată în limba română, este „Mistreţul cu colţ de argint”.   Activitatea sa literară acoperă toate genurile, meritele sale culturale și literare i-au fost recunoscute din plin, poetul devenind academician în anul 1992. S-a stins din viaţă în 2002.

26 04 2022 IST 3

La 26 aprilie 1963  a murit poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu, cunoscut pentru scrierile „Din Ţara Zimbrului”, „La pragul minunii” şi „Lostriţa”.  Vasile Voiculescu a fost timp de patru ani deținut politic în închisorile comuniste (1958-1962).  Poetul român, care după 1948  a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, și luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic, din care fac parte și „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare …”.  Cele 90 de sonete ale sale sunt o monografie închinată „paradisului și infernului iubirii”.  În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București.

26 04 2022 IST 4

 (V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий