Personalităţile zilei: 7 aprilie

7 04 2022 IST 3

La 7 aprilie 1927, în Statele Unite ale Americii a fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanţă. Secretarul Departamentului comerţului din SUA, Herbert Hoover, a ţinut un discurs la Washington. Herbert Hoover (1874-1964), cel de-al treizeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1929-1933) a fost inginer minier, umanitarist și administrator plin de succes. Hoover este unul dintre cei care a fost un exemplu al „Mişcării pentru eficienţă”, parte a „Erei progresului”, argumentând că soluțiile inginerești eficiente vor fi soluțiile tuturor problemelor economice și sociale. Poziția și perspectiva sa au fost zdruncinate de marea criză economică, care a început în timpul președinției sale.

7 04 2022 IST 1

La 7 aprilie 1931 s-a născut Amza Pellea, actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce. Printre alte roluri memorabile, Amza Pellea fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile sale pentru comedie. Totodată, a interpretat unele figuri celebre din istoria României, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

Amza Pellea s-a născut la Băilești, într-o familie cu cinci copii, iar tatăl său s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei «Munca Noastră» din Băilești în anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova, și Școala tehnică de electrotehnică din Craiova.

Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. A fost profesor la IATC.

Pe scena Teatrului de Comedie creează alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk în al doilea război mondial de Brecht — 1962), Pietro (Umbra de Evghenii Şvarț — 1963), Manole (Somnoroasa aventură de Teodor Mazilu — 1964), Subcomisarul (Capul de rățoi de G. Ciprian — 1966), Platonov (Un Hamlet de provincie de Cehov — 1967), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu — 1969), Noah (Arca bunei speranțe de I.D. Sîrbu — 1970), Hrisanide (Interesul general de Aurel Baranga- 1972), Hickok (Buffalo Bill și indienii de A. Kopit — 1973) și inginerul din Nic Nic de Anca Bursan și Gheorghe Panco.

A decedat pe 12 decembrie 1983 la București, în vârstă de 52 de ani. Este înmormântat la cimitirul Bellu.

7 04 2022 IST 2

La 7 aprilie 1954, la La Leova din Basarabia s-a născut Ion Aldea-Teodorovici, compozitor și cântăreț român. În perioada 1975-1981 Ion-Aldea Teodorovici a studiat la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău, a activat  în cadrul formației de muzică ușoară „Contemporanul”, condusă de compozitorul  Mihai Drăgan.  În 1981 Ion s-a căsătorit cu Doina Marin. În perioada 1982-1992 își desfășoară activitatea interpretativă și creatoare în duet cu soția sa. Împreună cu soția sa a militat pentru reunirea Basarabiei cu România, a optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea-Teodorovici sunt primii care în anii 90 au cântat despre limba română şi Eminescu. În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий