Peste 30 de state participante la Consiliul ministerial al OSCE au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Georgiei și Moldovei

Flags wave in the wind in front of the entrance of the Permanent Council of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) in Vienna, Austria, Tuesday, Feb. 15, 2022. Ukraine requested a meeting of the OSCE with Russia about unusual military activities in the region. (AP Photo/Lisa Leutner)

Despre aceasta se comunică într-o declarație a delegației UE la OSCE. După cum se menționează, prin susținerea declarației, statele membre ale UE, precum și Ucraina, Georgia, Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda și San Marino, au cerut Rusiei să respecte dreptul internațional și să nu împiedice  activitatea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. „Încă o dată, chemăm Rusia să pună capăt imediat războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, să-și retragă toate forțele și echipamentele de pe întregul teritoriu al Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, complet și necondiționat”, se arată în declarație.

De asemenea, statele europene susțin tragerea la răspundere penală a persoanelor implicate în încălcări ale dreptului internațional, inclusiv a celor cu funcții de conducere. În plus, ele au cerut Kremlinului să elibereze prizonierii și deținuții politici, precum și persoanele reținute ilegal în teritoriile ocupate ale Ucrainei, inclusiv trei membri ai personalului OSCE.

În același timp, ei au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Georgiei și a Republicii Moldova și și-au exprimat sprijinul față de Tbilisi și Chișinău.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий