Pictorul Dumitru Jitarașu din Molnița și-a sărbătorit cea de-a 87-a zi de naștere

20 2 F 4
Astăzi, 20 februarie, pictorul, profesorul de arte plastice Dumitru Jitaraşu a atins vârsta de 87 de ani. El s-a născut în satul Molniţa, comuna Lunca, judeţul Dorohoi în familie de ţărani. În anul 1956 a absolvit Școala medie din Horbova. Din 1956 până în 1961 a lucrat ca bibliotecar în satul Molniţa. A studiat la Şcoala de arte aplicate din Vijniţa, la specialitatea ţesături, după absolvirea căreia a lucrat mai mulţi ani în regiunea Perm, oraşul Ceaikovski din Rusia, la un mare combinat de textile. A pictat în acuarele şi ulei, a practicat gravura, făcându-se remarcat la numeroase expoziţii din oraş şi obţinând mai multe menţiuni. În 1982 a avut o expoziţie personală la Galeria de arte de acolo.
În 1983 Dumitru Jitarașu a revenit în satul natal, lucrând pictor decorator în sat şi profesor de arte plastice la şcoală. În 1996 a participat la expoziția de arte plastice a Cenaclului „Artur Verona” din Dorohoi, fiind distins cu o diplomă şi un premiu.
În 1997 pictorul Dumitru Jitarașu a participat la restaurarea Bisericii Înălțarea Domnului din sat, fiind distins cu o menţiune a Arhiepiscopului Cernăuţilor şi Bucovinei. În vara anului 2003 a pictat trei icoane pentru capeluța din curtea Bisericii de la Molnița.
De mai mulți ani pictorul Dumitru Jitarașu se află la odihna bine meritată şi se consacră total creaţiei şi artei, scrie site-ul CT Herța. La Casa de cultură de la Molnița este o sală, unde sunt expuse majoritatea lucrărilor acestui maestru al penelului.
Domnul Dumitru Jitarașu a fost omagiat de consăteni.
20 2 F 5
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий