Plantele care alungă țânțarii, perfecte pentru balcon sau grădină

0 Ţânţarii 1

Este o perioadă când ne supără foarte mult ţânţarii, mai ales acum când dorim să petrecem mai mult timp în aer liber. Pentru sănătatea noastră și pentru a ne asigura starea de bine, există o mulţime de variante de apărare împotriva acestor insecte supărătoare. Dar cel mai bine este să se folosească  modalități naturale pentru a scăpa de insecte. În primul rând e vorba de anumite plante pentru balcon sau grădină, care alungă țânțarii.

Pentru a preveni momentele în care ne asaltează țânțarii în apartament, trebuie să optăm pentru ghivece cu plante ce-i pot respinge. Efectul se menține permanent, în timp ce plantele aduc un aer mult mai plăcut  în locuință.

Gălbenele.  Gălbenelele emit un miros pătrunzător, care îndepărtează țânțarii. Conțin un compus de piretru, care se folosește împotriva acestora. Uleiul său esențial poate proteja împotriva acestor insecte, făcându-l una dintre plantele respingătoare de țânțari.

Cel mai simplu pot fi întrebuințate când  sunt puse în ghiveci la intrare. Gălbenelele împiedică țânțarii să intre în casă.

Iarba pisicii.  Iarba pisicii se numără printre cele mai bune plante care resping țânțarii datorită unui compus chimic nepetalactonă. Mirosul de iarba pisicii este de 10 ori mai eficient pentru respingerea țânțarilor decât majoritatea spray-urilor.

Se umple un borcan cu ulei de măsline și frunze de iarba pisicii tocate și se agită bine. Se păstrează  într-un loc întunecat și răcoros timp de aproximativ 6 săptămâni, apoi se filtrează şi se foloseşte ca spray pentru respingerea țânțarilor.

Lămâiță.  Frunzele ascuțite de lămâiță emană un miros de lămâie atunci când sunt zdrobite, fiind suficient pentru a îndepărta țânțarii și insectele. Mai mult, se poate cultiva lămâița în ghivece împreună cu alte ierburi din această categorie pentru a o face mai puternică.

Poate fi folosită şi în acest mod: se zdrobesc frunzele de lămâiţă, apoi se freacă pe mâini, pe gât și pe alte zone expuse pentru a ne proteja de țânțari.

Citronella.  Frunzișul mușcatelor Citronella eliberează o aromă plăcută, detestată de muște și țânțari. Potrivit unui studiu, o genă a mușcatei hibride a fost înlocuită cu specii producătoare de citronella. Respinge țânțarii pe o suprafață de 10 metri pătrați, fiind una dintre cele mai bune plante repelente împotriva țânțarilor.

Eucalipt.  Funcționează ca o barieră împotriva țânțarilor, afidelor, muștelor și gândacilor. Menta rece și parfumul asemănător pinului acestui copac îi alungă din împrejurimi.  De asemenea, se poate folosi uleiul de eucalipt pentru a respinge insectele și afidele.

Busuioc lămâios.  Busuiocul lămâios nu numai că adaugă arome multor feluri de mâncare și salate, dar alungă și țânțarii. Are un parfum înțepător și citric ce poate alunga cu ușurință insectele din zonă.

Crenguțele arse de busuioc lămâios pot fi utile pentru a curăța locul de țânțari.

Lavandă.  Datorită compusului chimic linalol, parfumul de lavandă funcționează în ambele sensuri. În mod unic, acest miros este foarte plăcut oamenilor, dar îndepărtează țânțarii.

Pentru folosire, se amestecă uleiul de lavandă cu ulei de cocos sau de măsline și se aplică pe piele. Acest remediu fereşte de țânțari și hidratează corpul.

Usturoi. Usturoiul reprezintă cel mai simplu mod de a elimina țânțarii din împrejurimi. În plus, datorită mirosului său puternic, înțepător și picant, usturoiul funcționează ca un repelent natural pentru insecte.

Se pun câțiva căței de usturoi  mărunţiți într-un vas cu ulei și se lasă acolo timp de o zi. Se scot şi se amestecă  într-o cană cu apă și câteva picături de lămâie. Se pune compoziția într-un pulverizator și se  stropește pentru a respinge țânțarii.

0 Ţânţarii 3

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com

Добавить комментарий