Ploaia de astăzi prevesteşte o toamnă secetoasă

17 09 2022 F 3

La 17 septembrie, stil nou, creştinii ortodocşi le cinstesc pe Sfânta Muceniţă Sofia şi fiicele sale. Originea numelui Sofia provine din limba greacă, mai exact de la „sophie”, care înseamnă „înțelepciune”. După semnificaţia numelui său, Sfânta Muceniţă Sofia îşi va petrece viaţa în credinţă creştinească, cu înţelepciune şi iubire faţă de Dumnezeu.

În calendarul creştin ortodox pe stil vechi, respectat în Ucraina, la 17 septembrie este comemorat Sfântul Mucenic Vavila, cel care i-a cerut împăratului roman Filip, creștin în ascuns, să facă pocăință pentru uciderea împăratului Gordian, predecesorul său. Vavila a fost episcop în Antiohia şi decapitat din porunca împăratului Diocletian pentru că a refuzat să se închine zeilor păgâni. Sfântul Ioan Gură de Aur îl descrie astfel pe Sfântul Mucenic Vavila:  „Pentru un om de rând nu sunt fapte bune după moarte, dar pentru un martir sunt multe și mari, nu pentru ca să devină mai cunoscut, căci nu are nevoie de slavă de la mulțime, ci ca tu, necredinciosule, să înveți că moartea martirilor nu e moarte, ci începutul unei vieți mai bune… nu te uita doar la fapt, că trupul simplu al martirului zace gol de lucrarea sufletului, ci vezi că o mai mare putere se așează alături de el, diferită de sufletul însuși – adică harul Duhului Sfânt, care le dovedește tuturor cele despre înviere prin minunile pe care se lucrează”.

Semnele din bătrâni atestă că dacă în această zi plouă, toamna va fi secetoasă. Scoruşul a rodit bine, e semn că  iarna va fi geroasă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий