În timp ce lucra la o academie din Amsterdam, Johan van Hulst s-a folosit de proximitatea unei creșe pentru a aduce copii și bebeluși pentru ca mai apoi să-i scoată din oraș, chiar sub nasul trupelor germane.
Când forțele de ocupație au preluat creșa și un teatru din apropierea academiei pe care le-au folosit ca centre de deportare, Van Hulst și membrii rezistenței olandeze (în care naziștii au avut încredere pentru a o lăsa să se ocupe de sistem) au conspirat falsificând documente, relatează Adevărul.
Prin înregistrarea unui număr fals al copiilor aduși în centrele de deportare, Hulst a putut salva o parte dintre aceștia, înainte ca germanii să-i poată transporta în lagărele de concentrare. În momentul în care germanii au hotărât să desființeze creșa, în anul 1943, Van Hulst a încercat să adăpostească un număr cât mai mare de copii.
„Încercați să vă imaginați 80, 90, 70 sau 100 de copii care stau acolo și trebuie să decideți ce copii să iei cu tine. A fost cea mai dificilă zi din viața mea… Îți dai seama că nu poți să-i iei pe toți cu tine. Şi știi sigur că toți cei pe care îi lași în urmă vor muri. Am luat 12 cu mine. Mai târziu, m-am întrebat : «De ce nu 13»”, a mărturisit van Hulst, după război.
Profesorul van Hulst a fost membru al Senatului olandez timp de un sfert de secol, începând din 1956. Instituția a anunțat decesul lui Johan van Hulst săptămâna trecută.