Recomandă nutriţioniştii. Cele mai bune 5 alimente care scad hipertensiunea arterială

000 Acum 5 alimente

Hipertensiunea arterială este considerată o boală generală la nivel mondial, deoarece peste un miliard de oameni suferă de ea. Este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare și decesului prematur, deoarece dacă hipertensiunea arterială rămâne netratată și neobservată, provoacă complicații vasculare pe termen lung. Creșterea tensiunii arteriale exercită o presiune asupra inimii, pereții vaselor sunt deteriorați, iar aceasta amenință cu complicații grave, precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boli vasculare periferice (arterioscleroza), sau insuficiență renală. Hipertensiunea arterială este, de asemenea, legată de predispoziția genetică, dar în 80% din cazuri este cauzată de stilul de viață. Prin urmare, exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă, reducerea consumului de alcool și opritul fumatului, joacă un rol deosebit în prevenirea acestuia.

Cu o dietă adecvată, echilibrată, care asigură aportul de nutrienți cheie, putem ajuta foarte mult la normalizarea tensiunii arteriale. Dacă aveți hipertensiune arterială, trebuie să respectați mai întâi următoarele reguli:  • omiteți carbohidrații rafinați din dietă; • reduceți consumul de sare, evitați alimentele cu aromă de sare și conservate;  • creșteți aportul de proteine; • creșteți aportul de potasiu și vitamine, prin consumul multor alimente care nu sunt de origine animală (legume, ciuperci).

Alimentele bogate în potasiu, magneziu și calciu, au un efect de scădere a tensiunii arteriale. Dacă tensiunea arterială este mare – leguminoase uscate (fasole, mazăre, linte), legume (cartofi, sfeclă roşie, țelină, roșii, varză, morcovi, măcriș, spanac), ciuperci, fructe (rodie, citrice, avocado, banane, fructe cu boabe negre, struguri), semințe oleaginoase, lapte cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate, pește și cereale integrale.

De exemplu, consumul unui pahar de suc de rodie sau suc de sfeclă pe zi, sau a 30 grame de semințe de in măcinate pe zi, are deja un efect semnificativ asupra valorilor, conform diverselor studii științifice. S-a dovedit, de asemenea, că consumul de ulei de in și ulei de măsline scad tensiunea arterială. Ciocolata neagră fără zahăr de cel puțin cu 70% conținut de cacao, scade tensiunea arterială datorită conținutului ridicat de antioxidanţi, bineînțeles cu moderație (1-2 batoane pe zi).

Cinci alimente care scad tensiunea arterială:

  1. Usturoi. Conține un aminoacid numit aliină, iar când usturoiul este sfărâmat, se eliberează un compus numit alicină, care are efect vasodilatator, ajută la prevenirea arteriosclerozei, apariția bolilor de inimă și scade tensiunea arterială. Apropo, alicina se vinde și sub formă de tabletă ca supliment alimentar pentru reglarea tensiunii arteriale, dar este întotdeauna bine să o consumăm proaspăt și în stare naturală. Pe lângă faptul că este foarte sănătoasă, este o plantă aproape indispensabilă în gospodăria noastră, și se potrivește bine cu carne, ciuperci și mâncăruri vegane.
  2. Sfeclă. Potrivit unui studiu, un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi, care conține vitamine, minerale și antioxidanți, scade tensiunea arterială și îmbunătățește circulația sângelui.
  3. Avocado. Este considerat un aliment miracol din multe puncte de vedere și conține mulți nutrienți care ajută la gestionarea tensiunii arteriale. Este o sursă bogată de potasiu, care ajută la menținerea echilibrului electrolitic și are un efect vasodilatator. Din ea se pot prepara multe feluri de mâncăruri gustoase, este foarte versatilă, de exemplu, asortată cu ciuperci – această altă sursă excelentă de potasiu și proteine.
  4. Spanac, varză creață. Legumele cu frunze verzi sunt foarte bogate în magneziu, care îndeplinesc multe funcții şi pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Spanacul este legendar de sănătos, dar, însă în același timp, ca legumă clasică, este atât de nepopular în rândul copiilor, încât unul dintre primii eroi de desene animate, Popeye, marinarul, a trebuit să popularizeze consumul. Popeye a mâncat întotdeauna o cutie de spanac înainte de a îndeplini o sarcină care a necesitat mult efort fizic, ceea ce l-a făcut extrem de puternic. Nu există studii despre câți copii au preferat să mănânce tocană de spanac din cauza desenului animat.

Добавить комментарий