Reprezentantă a generaţiei de aur a teatrului românesc

24 10 2021 IST 1

La 24 octombrie 1933 s-a născut la Bucureşti marea actriţă de teatru şi film din România, Draga Olteanu-Matei.

Draga Olteanu-Matei este o apreciată actriță de comedie, care a jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și la televiziune. Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu-Matei are un palmares foarte bogat. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri la televiziune.

În 1956, după absolvirea  Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița” după Vasile Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii („Coana Chirița” – 1986 și „Chirița la Iași” – 1987), „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului Național Bucureşti a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

24 10 2021 IST 3

Rolurile jucate pe scena marilor teatre din țară, precum și cele din filme celebre, i-au adus zeci de premii. În 2005 Uniunea Naţională a Teatrelor din Romania  i-a decernat un premiu pentru întreaga activitate scenică. La 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleş din Sinaia,  a primit din partea Casei Regale a României Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, decorație înmânată de Principesa Moştenitoare Margareta a României.

24 10 2021 IST 4

După pensionarea sa din Teatrul Național, Draga Olteanu-Matei  s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat Compania teatrală „Teatrul Vostru”. La 18 noiembrie 2020 ea a plecat la cele veşnice.

24 10 2021 IST 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий