În Ucraina nu există o altă reformă care să dureze în timp atât de mult ca cea funciară. Ea a început odată cu lichidarea colhozurilor și sovhozurilor, sătenii și-au primit cotele de pământ și după aceea Parlamentul ține mereu piciorul pe frână, amânând de la un an la altul moratoriul la vinderea terenurilor arabile. Iar odată cu aceasta se tărăgănează și crearea pieții funciare. În această „apă tulbure” peștii cei mari sunt prinși de… „pescarii mari”, adică sunt în câștig holdingurile agricole.
Unul dintre cei mai mari producători agricoli – „Mriia” din regiunea Ternopil – arendează cote de pământ ale sătenilor și în regiunea noastră. Şi iată că zilele acestea s-a iscat un conflict între proprietarii cotelor de pământ din satul Forosna, raionul Noua Suliță, și reprezentanții holdingului „Mriia”, care arendează aceste cote de pământ în decursul ultimilor ani. Conflictul a început de la aceea că sătenii nu le-au permis arendașilor să intre cu tehnica în lan. „Revolta” micilor proprietari funciari din Forosna n-a apărut pe neașteptate. Aceștia de mai mult timp sunt nemulțumiți de plata de arendă pe care o primesc de la holding. Au pretenții și față de felul cum este lucrat pământul lor. Discuțiile și explicațiile au durat și în cadrul adunării de la Primăria satului, și direct în câmp. Deocamdată ele nu au dat nici un rezultat.
– S-a convenit ca timp de câteva zile situația să fie clarificată, ne-a informat primarul Florea Șcerbaniuc. Probabil că se va ajunge la un compromis. Nici sătenii nu doresc ca loturile lor de pământ să rămână pârloagă, și nici arendașii să piardă câteva zilele de primăvară, atât de prețioase pentru campania agricolă. Trebuie să rămână satisfăcuți și unii, și alții.
Cazul din Forosna demonstrează o dată în plus că relațiile funciare în Ucraina trebuie perfecționate, iar taxa de arendă a terenurilor arabile este deseori redusă intenționat.
FOTO: Andrii Romanțov