Rezultate after-poll și exit-poll: Victorie categorică pentru Maia Sandu în Republica Moldova

maia

Ambele sondaje prezentate la ora 21 o dau câștigătoare pe Maia Sandu cu 55%, fără a ține cont de voturile din diaspora, potrivit Timpul.md.

Astfel, în exit-poll-ul Intellect-Grup Maia Sandu a obținut aproape 55% din voturi, iar Igor Dodon a fost votat de 45% din electorat.

Iar în after-poll-ul Watchdog, Maia Sandu s-a impus cu un scor de 54,7%, față de 45,3% pentru Igor Dodon.

Aceste sondaje nu includ cele peste 250 de mii de voturi din diaspora.

Maia Sandu este politician din Republica Moldova, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). A deținut funcția de ministru al educației, având sarcina reformării sectorului de profil. Și-a început activitatea partinică, declarând drept scop – promovarea integrării europene a Republicii Moldova de pe poziții anti-oligarhice. Obținerea rezultatului al doilea la alegerile prezidențiale din 2016 a poziționat-o printre liderii opoziției. Activitatea de opoziție și protestatară a evoluat în participarea la constituirea Mișcării de Rezistență ACUM.

Studii

Între 1989–1994 Maia Sandu a făcut studii de licență la Facultatea de management a Academiei de Studii Economice a Moldovei. În 1998 a obținut titlul de master în relații internaționale, după ce timp de trei ani a făcut studii la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Cel de-al doilea masterat, deja în administrație publică, Maia Sandu l-a obținut la Harvard Kennedy School of Government, SUA, unde a făcut studii între 2009–2010.

Activitatea profesională

Înainte de a intra în politică, Maia Sandu a activat în cadrul Ministerului Economiei (1994–1998 și 2005–2006) în calitate de consultat și ulterior de șef al Direcției generale politici macroeconomice și programe de dezvoltare. Între 1998 și 2005, a activat în calitate de economist în cadrul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, iar, în perioada 2010–2012 a fost consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale (Washington DC, SUA).

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий