Printre numeroasele evenimente literare din cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului de carte BucFest, s-a numărat și întâlnirea cu bibliotecara Rodica Zegrea. Evenimentul a avut loc la sediul Palatului Național al Românilor din Cernăuți. Rodica Zegrea este șefa Bibliotecii din Prisăcăreni și manifestă un interes deosebit față de istoria ținutului natal, scrie versuri. Ea a devenit laureată a Premiului regional „Olga Kobyleanska”. La „întâlnirea neîntâmplătoare” cu Rodica Zegrea au venit colege de ale ei de la Biblioteca Științifică Universală Regională „M. Ivasiuk” din Cernăuți, activiști ai societăților cultural-naționale românești. În deschiderea acțiunii, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, i-a urat doamnei Rodica o activitate fructuoasă în continuare, remarcând nivelul înalt de creativitate al ei. Printre lucrările semnate de Rodica Zegrea au fost prezentate cartea „Istoria satului Prisăcăreni” și poezii în două limbi – româna, limba ei maternă, și limba de stat, ucraineană.
Despre această eroină a zilei au relatat Olga Serebriian, bibliotecară principală la Secția de istorie a ținutului natal a Bibliotecii „M. Ivasiuk”, Dragoș Olaru, arhivist, Maria Toacă, jurnalistă, scriitoare, președinta Societății „Doamnele Române” din regiunea Cernăuți, Nicolae Șapcă, redactor-șef al ziarului „Monitorul Bucovinean”, coleg de clasă și de studii cu Rodica Zegrea.
Sincere urări la adresa Rodicăi Zegrea au răsunat și din partea oaspetelui de onoare Teofil Rendiuc, doctor în științe istorice, membru al Consiliului Academic al Institutului de Istorie a Artei, Folclor și Etnologie „M.T. Rylski” al Academiei de Științe a Ucrainei, directorul Institutului Bunei Vecinătăți. El a participat la mai multe acțiuni din cadrul Festivalului de carte din Cernăuți, orașul tinereții sale. Iar copământeana Rodicăi Zegrea, Natalia Proțiuc, a interpretat câteva cântece în limbile română și ucraineană.
Foto Vladimir Acatrini
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com