Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru toate riscurile posibile ale unei catastrofe nucleare

12 08 2022 F 1

Singura modalitate de a exclude amenințarea nucleară de la Centrala Nucleară Zaporijjia este retragerea trupelor ruse și restabilirea controlului ucrainean asupra centralei. Federația Rusă face imposibilă intrarea misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică pe teritoriul centralei, a declarat Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serghii Kyslyţia în timpul discursului său la şedinţa din ajun a Consiliului de Securitate al ONU, transmite RBK-Ucraina.  El a menționat că Rusia recurge la provocări periculoase la Centrala Nucleară Zaporijjia, ocupată de ea. Ocupanții au plasat acolo tehnică militară, folosită la bombardarea orașelor ucrainene de-a lungul malului Niprului. Kyslyţia a menționat că, pentru a desfășura o misiune a AIEA pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporijjia, Rusia trebuie să înceteze să bombardeze oraşele Nikopol și Marganeţ. „Dacă Rusia încetează să bombardeze aceste orașe, atunci ce poate împiedica sosirea acestei misiuni, (astfel încât ea să treacă prin teritoriul Ucrainei – n.red.). Este obligatoriu ca această misiune să aibă experți în domeniul militar”, a accentuat Kyslyţia.   „Această şedinţă pare cinică, având în vedere că astăzi Rusia a recurs la noi bombardamente la Centrala Nucleară, punând în pericol instalația și personalul acesteia”, a subliniat diplomatul ucrainean.

AIEA intensifică contactele cu Rusia, Ucraina și ONU pentru a trimite o misiune la Centrala Nucleară Zaporijjia, a declarat, la rândul său, Rafael Grossi, directorul general al AIEA.

RBK-Ucraina mai comunică: joi, 11 august, rușii au bombardat pentru a patra oară teritoriul Centralei Nucleare Zaporijjia. Amenințarea cu radiațiile din jurul situației de la CNE Zaporijjia nu a fost încă observată, dar situația se poate schimba dramatic în orice moment, a declarat AIEA.

Reprezentantul SUA la ONU a spus că Rusia ar trebui să-i  întoarcă Ucrainei controlul asupra Centralei Nucleare Zaporijjia și să creeze o zonă demilitarizată în jurul centralei. Moscova poartă întreaga responsabilitate pentru toate riscurile posibile ale unei catastrofe nucleare.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий