Să ne amintim de „moșul sfătos” din Mălinești, Porfir Sanduleac, la cei o sută de ani de la nașterea sa

14 04 2023 С 2

Astăzi, în lunea după Duminica Apostolului Toma, la Mălinești este sărbătorit Paștele Blajinilor. Sătenii se duc la cimitir pentru a cinsti memoria celor trecuți la Domnul. Se vor închina și la mormântul lui Porfir Sanduleac, cel care prin zâmbetul său a înveselit satul decenii la rând, iar cu istorioarele lui au crescut mai multe generații de mălineșteni. Legende despre el circulă și acum prin sat, după moartea moșului sfătos și glumeț.

Porfir Sanduleac s-a născut în miez de primăvară, în anul 1923. Consătenii deseori îi spuneau Porfir Maică. Fiind în clasele primare, într-o piesă populară el a jucat rolul Maicii Domnului și așa s-a întipărit în memoria satului. După război, având câteva clase terminate, Porfir Sanduleac, fiind deja căsătorit, a fost trimis la Școala de mecanizatori din Stăuceni. „Colegii” lui erau cu mult mai tineri și el îi înveselea cu istorioarele sale. Apoi, lucrând ani la rând lanurile colhozului local, în cabina tractorului chibzuia noi întâmplări hazlii pentru personajele snoavelor românești Păcală și Tândală. Îi punea de acești eroi descurcăreți în diferite situații actuale. Iar acasă, le înșira pe foi din caietele școlare și le trimitea la redacțiile ziarelor din regiune „Cuvântul Adevărului” (Noua Suliță), „Zorile Bucovinei”, „Concordia” și „Libertatea Cuvântului” (Cernăuți). Se mândrea „moș Porfir” (cum îl numeau ziariștii cernăuțeni) cu publicațiile sale în revista „Chipăruș” din Chișinău. În anul 2001 Porfir Sanduleac s-a văzut și cu o carte a sa – „Să vă spună moșul”, în care și-a adunat o parte din istorioarele sale, redactate de cunoscutul ziarist Tudor Andrieș. Apoi peste zece ani, în 2011, a văzut lumina tiparului cea de a doua carte a lui Porfir Sanduleac – „De la lume adunate”.

14 04 2023 С 5

Porfir Sanduleac a fost un om cu Dumnezeu în suflet. A cântat în corul bisericesc. Era încântat de tradițiile populare, la care ținea foarte mult. Neapărat compunea plugușoare pentru ziarele românești, chiar a invitat nu o dată televiziunea regională la Mălinești să filmeze obiceiurile calendaristice de iarnă. Împreună cu alți gospodari din Mălinești a creat o grupă vocală, care interpreta cântece populare de prin părțile locului. Pe scenă se simțea la fel de încrezut ca și la cârma tractorului.

14 04 2023 С 7

Acum, în acest miez de primăvară, când se împlinesc o sută de ani de la nașterea lui Porfir Sanduleac, să-l pomenim cu un cuvânt bun, căci i-a plăcut cuvântul bun, sincer, înțelept, senin și vesel. Acest „moș sfătos” a fost o comoară a Mălineștiului.

14 03 2023 С 3 (1)

14 04 2023 С 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий