Aceasta a fost ultima rugă a genialului compozitor, Ciprian Porumbescu”, rostită pe patul de suferință. Deși concret autorul nemuritoarei „Balade” a adresat aceste cuvinte surorii sale, Mărioara, ele au fost auzite de generațiile care au urmat și vor fi primite ca un testament artistic de muzicienii care vin.
Acest testament verbal este respectat și la Cernăuți, orașul studiilor și primelor activități ale lui Ciprian Porumbescu. Placa comemorativă, strada și școala care îi poartă numele atestă marele respect pe care îl au cernăuțenii, în deosebi comunitatea românească de aici, față de primul și cel mai mare compozitor bucovinean. Iar Centrul Bucovinean de Artă, condus de Iurie Levcic, a inițiat Festivalul-concurs Internațional de Interpretare Vocală și Instrumentală „Ciprian Porumbescu”. În 2023 el a ajuns la cea de a cincea ediție. Acest prim jubileu al festivalului s-a înscris cu o notă majoră în suita de acțiuni internaționale ale „Anului Ciprian Porumbescu”, consacrat împlinirii a 170 de ani de la nașterea compozitorului și 140 de ani de la plecarea lui în nemurire.
Duminică, 5 noiembrie, în sala Filarmonicii Regionale „Dmytro Gnatiuk” din Cernăuți a avut loc concertul de gală al laureaților Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”. Concertul a început cu cea mai frecventă și mai puternică rugăciune „Tatăl Nostru” de Ciprian Porumbescu, interpretat în română de Corul de cameră „Cernăuți” al Filarmonicii Regionale și s-a încheiat cu „Balada” – capodopera muzicii românești – în interpretare la vioară de Nicolae Hacman, Artist Emerit al Ucrainei. Între aceste două piese, timp de câteva ore, s-a derulat partea finală a festivalului cu înmânarea premiilor învingătorilor și concertul de gală. Grand-prix Festivalului a fost înmânat de către președintele juriului, Gavril Țărmure, din Bistrița, Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, și directorul Centrului Bucovinean de Artă, Iurie Levcic, micii violoniste Livia Pidoima din suburbia Roșa a Cernăuțiului.
–Aceasta a fost o descoperire a Festivalului, remarcă Iurie Levcic. La Grand-prix au fost șapte pretendenți și juriului internațional, alcătuit din specialiști din regiunea Cernăuți și din România, i-a fost foarte greu să determine deținătorul trofeului principal. Și, în cele din urmă, preferință i s-a dat acestei fetițe de 10-11 ani, înzestrată cu o tehnică fină de interpretare, care la vârsta sa simte foarte profund muzica. Lilia Pidoima neapărat va fi antrenată la concertele și turneele noastre în România.
Actuala ediție a Festivalului a fost cea mai puternică, consideră domnul Iurie Levcic. Președintele juriului a fost Gavril Țărmure, cel mai bun manager cultural din România în anul 2022. Pentru prima dată am primit o susținere financiară din partea Administrației Militare Regionale Cernăuți. Datorită acestui fapt a fost mărit numărul participanților: peste o sută au fost la preselecție și 80 la etapa finală, în loc de 60 de participanți. Desigur, se cere menționat și susținerea considerabilă, pe care am primit-o din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Pentru prima dată am introdus și secțiunea folclor, doar muzica lui Ciprian Porumbescu este inspirată din creația populară. Toate aceste momente ne-au încurajat și ne îndemnă la o activitate și mai fructuoasă întru promovarea și conservarea culturii muzicale românești.
Adjunctul șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Iulia Hrițcu-Andrieș, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Nicolae Barbă, și Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, au înmânat diplome organizatorilor și unor participanți la acest festival.
În cadrul concertului final au ieșit în scenă, în afară de premianții festivalului, Ansamblul „Perla” de la Școala Populară de Artă „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul coregrafic „Mugurel” din Pătrăuții de Sus, unde există o filială a acestei școli, condus de Elena Pântescu, și membrii juriului Maria Dovghei, Natalia Andrieș, Gheorghe Posteucă, precum și folkista Carolina Jitaru, care a dăruit pentru deținătorii celor mai prestigioase trofee ale Festivalului CD-ul său „Cred în fericire”, lansat recent.
După impresiile lăsate de organizatorii și participanții la cea de a cincea ediție a Festivalului-concurs Internațional „Ciprian Porumbescu” putem deduce că următoarele ediții vor fi și mai interesante.
Foto din rețelele de socializare
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com