Sănătate şi nutriţie. Leguma care stopează tumorile cancerigene

000 Acum hrean

Este vorba despre hrean – ingredientul anticancerigen din cămara noastră. În afară de ingredient delicios în murături şi salate, hreanul este bun în sinuzite, bronșite, infecții urinare și chiar cancer. Ceaiul preparat din rădăcina de hrean a fost întotdeauna folosit ca expectorant, iar ceaiul preparat din florile hreanului ajută în lupta contra răcelilor obișnuite.

Stopează tumorile.  Însă cel mai interesant beneficiu al hreanului, acela de ajutor în tratarea cancerului, a fost descoperit recent. Hreanul conține cantități semnificative dintr-un component numit glucosinolate care oprește creșterea tumorilor. Cu toate că mai există și alte crucifere precum broccoli care au această componentă, hreanul are de zece ori mai mult.

„Conține o enzimă care sparge glucosinolatele în substanțe responsabile de beneficiile anticancer”, afirmă Mosbah Kushad, de la Universitatea din Illinois. Datorită calităților antimicrobiene, hreanul e bun și pentru tratarea infecțiilor urinare. În Germania, hreanul a fost aprobat ca tratament adjuvant în infecții de tract urinar, pentru că se consideră că are efect antibiotic.

Hrean cu miere. Mod de preparare. Zece linguri de hrean ras fin se amestecă cu 30 linguri de miere într-un borcan care se închide ermetic. Compoziția se lasă la macerat pentru trei-patru zile. Când apar simptome de răceală, se iau una-două lingurițe, de patru ori pe zi. Tratamentul se poate face și preventiv pentru 20-30 de zile, în infecții respiratorii și tuse persistentă.

Sinuzite. Tratamentul include jumătate de linguriță de suc de hrean dimineața și după-amiază. Nu se bea nimic și nu se mănâncă timp de 10 minute după doză.

Are proprietăți anti-îmbătrânire. Rădăcina de hrean este bogată în antioxidanți, care ajută corpul să se protejeze de deteriorarea celulară. Cercetătorii au descoperit că rădăcina de hrean poate elimina până la 75% din metalele grele din organism. Efectul advers semnificativ cauzat de expunerea la acestea este stresul oxidativ – un stres care poate provoca îmbătrânirea prematură a corpului.

Hreanul și hipotiroidismul.  Legumele din familia Brassicaceae sunt clasificate ca goitrogeni, ceea ce înseamnă că pot afecta funcția tiroidiană, mai ales dacă sunt consumate crude și în cantități mari. Pot fi consumate de persoanele cu funcție tiroidiană normală, dar persoanele cu boli tiroidiene trebuie să fie atente la aceste legume. Dacă ai oricare dintre afecțiunile de mai sus sau afecțiuni legate de acestea, ai grijă când consumi hrean și fii atent la orice intensificare a simptomelor care ar putea fi atribuite acestuia.

Contraindicații hrean.  Hreanul nu este considerat a fi sigur pentru a fi administrat copiilor mici, cu vârste sub 4 ani, atunci când este consumat pe cale orală, deoarece poate cauza probleme digestive. Nu se recomandă să se consume hrean în cantități mari, pe cale orală, dacă persoana este însărcinată sau alăptează.  Pentru că hreanul poate irita sistemul digestiv, nu se recomandă folosirea lui la persoanele cu ulcer la stomac, la pacienții cu boli inflamatorii intestinale, la cele cu infecții sau alte afecțiuni ale tractului digestiv. Hreanul poate interacționa cu anumite medicamente, indicate pentru a trata hipotiroidismul.  În acest caz, discută cu medicul curant înainte de a consuma hrean. (Ştiri. Md)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий