Sărbătoarea primăverii  la baştina lui Ion Neculce cu cântece, dansuri şi flori

11 3 B 1

Creată în perioada sărbătorilor de iarnă din anul curent, Asociaţia dezvoltării culturii şi tradiţiilor româneşti „Boianul Bucovinei” a organizat primul său festival (şi acela cu statut internaţional) la început de primăvară, consacrat frumoasei sărbători a „Mărţişorului” şi Zilei Internaţionale a Femeii. Fondatorii acestei asociaţii – soţii Serghei şi Elena Poclitar, contând pe susţinerea primăriei Comunităţii şi a administraţiilor celor două licee din Boian şi a Gimnaziului din Priprutia, le-au dăruit consătenilor un spectacol de neuitat, în cadrul căruia au evoluat şi oaspeţi din satul vecin Mahala – „Urmaşii lui Ştefan”, conducător artistic Elena Nandriş, orhestra „Ghiocelul” din Vancicăuţi împreună cu solistele Irina Bercea și Marinela Irimia, interpreţii cu performanţă Carolina Jitaru din Cernăuţi, Victoria Lunga și Sorin Casap din Moldova.

11 3 B 4

Cu un braţ de lalele, cu urări calde şi senine ca cerul de primăvară a sosit la festival Consulul General al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu. A dorit neapărat să fie în aceste clipe de inaugurare a unei tradiţii alături de fondatorii Asociaţiei „Boianul Bucovinei” delegaţia de la Dorohoi, România, în frunte cu profesorul Vasile Adăscăliţei. O vizită reciprocă a întreprins la Boian o delegaţie din Pererita, satul de baştină al lui Grigore Vieru, condusă de primarul Victor Didic. Cu o lună în urmă, la Pererita s-a desfăşurat Festivalul Internaţional „Grigore Vieru”, la care Asociaţia „Boianul Bucovinei” a „ieşit în lume”, cu câţiva declamatori şi interpreţi, care au fost menţionaţi cu diplome de participare.

11 3 B 5

Festivalul Internaţional de la Boian a fost numit „Sărbătoarea primăverii  la baştina lui Ion Neculce”. Prezentându-i pe oaspeţi, preşedintele Asociaţiei „Boianul Bucovinei” le-a oferit cuvântul viceprimarului Vasile Babii, primarului de Pererita Victor Didic, Consulului General al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, profesorului din Dorohoi Vasile Adăscăliţei, preşedintelui Societăţii „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, Vasile Bâcu, metodistei de la Institutul de învăţământ postuniversitar din Cernăuţi, preşedintei Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, Lilia Govornean. Alături de ei a fost şi echipa de jurnalişti care susţin chiar de la bun început activitatea noii asociaţii „Boianul Bucovinei” – Maria Toacă, Felicia Toma, Nicolae Hauca şi Vasile Carlaşciuc.

11 3 B 3

Spectacolul a început cu o compoziţie coregrafică, executată de elevii claselor primare de la Liceul nr.1 din centrul Boianului. Elementul simbolic al acestei compoziţii au fost porumbeii albi din mâinile copiilor, porumbei ai păcii. Pacea, primăvara, mama au constituit principalele mesaje artistice ale spectacolului. Un cântec de primăvară în limba română a învăţat băieţelul de cinci ani din Harkiv, Constantin Kobzar, familia refugiată a căruia a fost găzduită la Boian. Duetul surorilor Poclitar – Anastasia şi Sofia – s-a prezentat cu un cântec despre mamă. I-au bucurat pe spectatori cu vocile lor cristaline elevii, speranţele Boianului – Elena Matei, Nicolae Ruşti,  Daria Creţu, Sofia Matei.  „Speranţa”  – aşa a fost numit grupul vocal de la Liceul Lider „Ion Neculce” din Boian, condus de profesoara de muzică Elena Toma. El a evoluat şi la recentul festival „Mărţişor” din Cernăuţi, organizat de Societatea „Mihai Eminescu”.  Au fost şi de data această la înălţime dansatorii din vestitul Ansamblu „Mioriţa”, condus de Maria Basaraba.

Acordul final al Festivalului a răsunat în interpretarea cantautoarei Carolina Jitaru, care s-a prezentat cu un cântec despre iertare. Inima care ştie să iubească, ştie şi să ierte. Este o calitate profund creştină şi umană.

11 3 B 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий