Scandal din cauza eșarfei lui Victor Orban

22 11 2022 ф 1

Primul ministru al Ungariei, Victor Orban, a venit la meciul de fotbal amical între Ungaria și Grecia la Budapesta, cu o eșarfă care avea pe ea  o hartă a „Ungariei mari”, cu părți ale statelor vecine în compoziția sa,  scrie „Evropeiska pravda”.

Incidentul s-a produs duminică seară. Primul ministru maghiar s-a fotografiat cu o eșarfă cu harta Ungariei, care includea părți din țările comunitare Austria, Slovacia, România și Croația. În plus, harta Ungariei mari include și regiunile Serbiei și Ucrainei de astăzi. Aceste teritorii aparțineau regatului Ungariei până la sfârșitul Primului Război Mondial. Deputatul român al Parlamentului European, Alin Mituța, a declarat pe Twitter că, pentru astfel de lucruri, liderii UE ar trebui să-l pedepsească și să-l izoleze pe Orban. „Acesta este un alt pas iresponsabil al lui Victor Orban, care a apărut cu o eșarfă cu harta Ungariei mari. Este un gest revizionist care îl pune pe Orban lângă Putin, care, de asemenea, visează să schimbe granițele. Liderii UE ar trebui să-i impună sancțiuni și izolat în Consiliul European”,  a spus Mituța.

Orban nu pentru prima dată trezește indignare cu amintirea despre „Ungaria Mare”. În 2020, el a publicat o fotografie a globului, care înfățișa și granițele Regatului înainte de sfârșitul Primului Război Mondial. Acest caz a provocat iritații, în special în Croația și România. În conformitate cu Tratatul de la Trianon din 1920, regatul Ungariei a pierdut o mare parte din fostul său teritoriu. În Ungaria aceasta este încă considerată o mare rușine istorică. De la începutul aflării lui Orban în funcția de Prim-ministru între Ungaria și țările vecine, s-au desfășurat disputele privind drepturile etnicilor maghiari care trăiesc în fostele teritorii ale Regatului. Astfel, în timpul guvernelor Orban, minoritățile naționale au fost distribuite cu generozitate de pașapoarte maghiare. Recent, Orban a spus că susținerea de către Uniunea Europeană a Ucrainei prin sancțiuni și asistență militară sporește riscul de a răspândi războiul în bloc. Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a menționat că, dacă UE ar înceta să sancționeze presiunea asupra Rusiei și asistenței militare în Ucraina, atunci tancurile rusești pot ajunge la Budapesta mai repede decât cineva din guvernul maghiar va putea apela la Moscova.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий