Se va încheia războiul din Ucraina în 2024: pronosticul unui istoric

20 1 Ф 1

Mult va depinde de armele occidentale.

Ceea ce se va întâmpla pe linia frontului în 2024 va determina posibilul sfârșit al războiului. Această opinie a fost exprimată de istoricul Iaroslav Gryțak într-un interviu acordat postului Radio „Libertatea”.  El a spus că războiul a devenit un impas, așa cum a declarat  Zalujnyi. Ideea este că niciuna dintre părți nu dispune de suficiente resurse și eforturi pentru ofensive și progrese majore.

„Relativ vorbind, acum nu ne aflăm în 1939, ci în 1942. Atunci a fost Stalingradul, ceea ce înseamnă începutul regresului în cealaltă direcție. Iar întrebarea este dacă vom pune această bază. Ar fi un păcat să spunem că este doar responsabilitatea Ucrainei, pentru că este responsabilitatea Occidentului. Pentru că acest război este unul prelungit, iar un război prelungit are propria sa logică”, explică istoricul. Potrivit lui, frontul este foarte important, dar nu este singurul lucru care determină soarta, pentru că în războaiele prelungite, forța din spate este foarte importantă.

„Pentru că, în cele din urmă, războiul nu se termină cu o victorie militară decisivă sau cu o paradă militară, ci cu faptul care tabără nu va mai avea puterea de a suporta povara războiului. Și se termină cu prăbușirea uneia dintre părți”, adaugă istoricul.

Gryțak notează, de asemenea, că atunci când Ucraina are acces la resursele occidentale, Rusia nu are nicio șansă.  „Nu este vorba doar de reformele interne ucrainene, ci și Occidentul însuși trebuie să se reformeze. Întrebarea este dacă se vor reforma suficient de repede, așa cum avem nevoie, și dacă își vor respecta promisiunile”, a conchis el.

Potrivit analiștilor, cea mai importantă concluzie care poate fi trasă din ultimii doi ani de ostilități este dominația războiului defensiv asupra operațiunilor ofensive. Acest lucru a fost demonstrat de nenumărate ori, începând cu eșecul blitzkrieg-ului inițial al Rusiei din prima lună de război.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий