Serghii Kyslyţia: „E nevoie de experienţa de la Nürnberg”

16 07 2022 F 1

Pentru a pedepsi criminalii de război ruși, ar trebui să ne bazăm pe „experiența de la Nürnberg”, a spus Serghii Kyslyţia, Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU. După cum relatează corespondentul Ukrinform de la New York, diplomatul ucrainean a declarat aceasta la o întâlnire neformală la Consiliul de Securitate al ONU cu tema „Distrugerea patrimoniului cultural ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

Kyslyţia a remarcat că moștenirea culturală ucraineană rămâne amenințată ca țintă aleasă în mod deliberat a războiului rusesc. Motivele lui Putin și ai adepţilor lui sunt clare și simple, a explicat el: „Dacă ai de gând să distrugi identitatea națională, trebuie să-i privezi pe oameni de cultura lor, în special prin distrugerea obiectelor  lor patrimoniale”. Diplomatul a amintit că la procesele de la Nürnberg, crimele împotriva culturii au ocupat un loc aparte și au fost incluse în grupul asociat cu pagube materiale.

Rusia a început distrugerea patrimoniului cultural ucrainean din Crimeea imediat după ocuparea peninsulei, a subliniat Kyslyţia. „Invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia a condus la perpetuarea în continuare a practicii genocidului cultural. Niciunul dintre vinovați nu trebuie să rămână nepedepsit”, a spus el, amintind declarația Președintelui Ucrainei privind necesitatea creării unui tribunal special pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Acest tribunal ar trebui să devină un instrument care să „asigure pedepse echitabile și legale pentru cei care au declanșat un lanț de tragedii și catastrofe – cel mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat reprezentantul permanent.

„Ne vom baza pe experiența de la Nürnberg, care rămâne relevantă, deși trebuie dezvoltată și adaptată la realitățile actuale”, a spus diplomatul, exprimându-și convingerea că Ucraina de astăzi a devenit „un scut împotriva triburilor barbare moderne”. El a mai subliniat că acum Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO este prezidat de un reprezentant al statului agresor. Morala este la fund, nu-i așa? –  a adăugat el. „Bine ați venit în lumea absurdă și controversată a Națiunilor Unite!”.

Astfel, a remarcat Kyslyţia, adepții lui Goebbels, ministrul „educației publice și propagandei”, și a acoliților săi din camera culturală a Reichului, „continuă să prezideze scandalos  Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO!”.

După cum s-a comunicat, la Consiliul de Securitate al ONU a avut loc o întâlnire neformală cu tema „Distrugerea patrimoniului cultural ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, organizată de misiunea permanentă a Albaniei, care prezidează Consiliul de Securitate în iulie, în cooperare cu delegaţiile Ucrainei şi Poloniei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий