Guvernatorul regiunii Cernăuți, Serhii Osaciuk, a vizitat șantierul de construcție a Punctului de trecere a frontierei „Diachivți – Racovăț” din raionul Herța, potrvit site-ului oficial al Administrației Regionale de Stat, notează Libertatea Cuvântului .
Lucrările de construcție sunt efectuate în proporție de 80%. Cu toate acestea, din 2016 au fost sistate toate lucrările la acest punct de trecere a frontierei de stat. Potrivit conducerii firmei contractoare, construcția punctului de trecere de la Diachivți poate fi finalizată în 3- 4 luni. Pentru aceasta e necesar de a reactualiza documentația de proiect și de a estima volarea lucrărilor respective.
Reamintim că în 2018 Uniunea Europeană a sistat finanțarea reconstrucției și modernizării punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina. Proiectul se referea la 6 puncte de trecere a frontierei ucrainene cu România, Polonia, Ungaria și Slovacia. Printre acestea se numărau Punctele de trecere „Diachivți-Racovăț” și „Crasna-Vicovu de Sus” din regiunea Cernăuți, unde lucrările de reconstrucție au fost executate în proporție de 80-85%. Decizia de a opri programul de finanțare a fost luată din cauza numeroaselor întârzieri și erori ale oficialilor ucraineni și a firmelor contractoare. De asemenea, UE a rămas nemulțumită de depășirea costurilor privind executarea lucrărilor de construcție.
Modernizarea celor șase puncte de trecere și control urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2017. UE a alocat în aceste scopuri 29,2 milioane de euro. Proiectul de modernizare a celor șase puncte de trecere a frontierei ucrainene cu granițele estice ale UE a fost lansat în 2014 în vederea integrării economiei ucrainene cu cea a țărilor vecine. Un alt obiectiv important era de a reduce timpul petrecut în vamă și a perfecționa procedurile vamale. Conform calendarului, Punctele de trecere a frontierei „Crasna” și „Diachivți” la granița cu Româ-nia urmau să fie date în exploatare la sfârșitul lui 2016.
Reamintim că Punctele vamale de la Diachivți şi Crasna au fost închise temporar în anul 2010, pentru modernizare, în vederea aducerii la standardele Schengen. La acea vreme autorităţile ucrainene anunţau că aceste lucrări se vor finaliza în cel mult 50 de zile. Pentru renovarea Punctelor de trecere a frontierei „Diachivţi-Racovăţ” şi „Crasna-Vicovu de Sus” Uniunea Europeană a alocat 5,5 milioane de euro. Ucraina are cu Uniunea Europeană o frontieră comună de aproximativ 1.400 km. Pe acest segment funcționează 17 puncte auto de trecere și unul pentru pietoni. Dintre cele patru țări din UE învecinate cu Ucraina, Polonia și Ungaria au cel mai mare număr de puncte de control – 7 și, respectiv 5. România și Slovacia – câte 3 puncte de trecere. Conform standardelor UE, un punct de trecere a frontierei ar trebui să fie localizat la fiecare 25-30 km de graniță. Cu toate acestea, realitatea este departe de standardele europene. În medie, un punct de trecere a frontierei există la 82 km de graniță. (R.C)
Libertatea Cuvântului — www.lyberti.com